Glas Javnosti

Nutricionisti savetuju: Početak jeseni traži i dodatni unos vitamina

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

"Veoma važno da se sada, baš u ovom periodu, uvede i neka dneva formula vitamina, maletene u svim populacijama"

Kako se lagano približavamo i kalendarski kraju leta i ulasku u jesen, vreme je da se pozabavimo i prevencijom povećanog broja virusa koji cirkulišu tipično za ovo doba godine.


A kako zdravlje na usta ulazi, to znači da je hrana i adekvatan unos vitamina i minerala najbolja prva odbrana od jesenjih prehlada, curenja nosa i drugih, uglavnom, respidratornih problema koji nas vrebaju iza ćoška.

Jedan od najboljih načina da pokrenete svoj imunitet kroz sezonsku, raznovrsnu hranu koja će vam obezbediti dovoljno vitamina.

O tome kada je potrebno izmeniti ishranu (tek kada uđemo u novu sezonu ili već sad) kao i da li postoji potreba za pojačanim unosom vitamina i na koji način, pa i da li prvo sačekati preporuku leakara ili nutricioniste da bi se te promene uvele, odgovara nutricionista Branka Mirković.


- Menjanje godišnjeg doba (pa iako je trenutno veoma toplo, već generalno ulazimo u jesen) jeste vreme kada treba promeniti način ishrane. Najbolje je uzimati hranu koja je lokalna, koja je autohtona i koja sada rađa i raste. Trenutno ima zaista mnogo različitog, zrelog povrća, kroz koje možete da unesete dosta vitamina. Isto važi i za voće - kaže nutricionista.

Međutim, kako ističe, to je samo osnova za unos.

- Nama su u ovo doba godine potrebni i drugi vitamini i minerali koji ne idu samo iz voća i povrća. To je pre svega cink, koji koje je potrebno unositi kroz - domaće supe. Pileće i juneće supe u sebi imaju cink, B-kompleks vitamina, kolagen, kao i kalcijum, koji se dobija iz kuvane kosti - savetuje Mirković.


Nutricionista dodatno upozorava da se zbog pojačanih stresova i složenih uslova rada i tome slično, često dešava da hrana sama po sebi nije dovoljna za sve dnevne potrebe.

- Zato je veoma važno da se sada, baš u ovom periodu, uvede i neka dneva formula, odnosno dnevna doza vitamina, maletene u svim populacijama.  Ako obezbedimo unos vitamina i minerala preko suplemenata, neće nam ništa smetati, ali svakako prvenstveno treba obratiti pažnju na ishranu - ističe stručnjak.

Za kraj Mirković dodaje da je izuzetno važno da čovek uvek iman na umu da, ukoliko unosi mnogo ugljenih hidrata i praznih kalorija, time oduzima sebi vitamine i minerale iz organizma. Zato je, zaključuje, potrebno da se vodi računa da ishrana koju konzumiramo zaista bude funkcionalna i da nam obezbedi sve ono što naj je potrebno da bi organizam bio zdraviji.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR