Glas Javnosti

NIJE ZA ŠALU: Devet simptoma upale slepog creva na koje morate da reagujete odmah

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Upala slepog creva čest je zdravstveni problem koji se gotovo uvek rešava hirurškim putem. Pojedine statstike pokazuju da je svaka 15 osoba imala ovaj zdravstveni problem, s tim da je ređi slučaj da je upala izazove komlikacija opasne po život. Da to toga ne bi došlo ključna je brza rekacija kada prepoznate simptome. Koji su to simptgomi i šta treba da radite?

Prvo što treba da znate je da se slepo crevo ili apendiks vermicularis nalazi na desnoj strani stomaka, na pola puta između kuka i pupka. U slučaju upale, bol se javlja prvo u stomaku, a potom sve jače u desnom donjem delu stomaka, između rebra i kosti kuka.

Do upale slepog creva dolazi kada je unutrašnjost ovog organa blokirana. Apendicitis može biti uzrokovan raznim infekcijama kao što su virusi, bakterije ili paraziti u vašem digestivnom traktu. Takođe, može se dogoditi kada je cev koja spaja debelo crevo i slepo crevo blokirana ili zarobljena stolicom.


Kada dođe do upale, slepo crevo postaje bolno i otečeno. Dotok krvi prestaje kako se otok i bol pogoršavaju, a bez dovoljnog protoka krvi, slepo crevo počinje da umire. Slepo crevo može da pukne ili se mogu pojaviti rupe u svojim zidovima creva, što omogućava da stolica, sluz i infekcija prođu i uđu u stomak. Rezultat takvog stanja je ozbiljne infekcije koja se zove peritonitis.

Simptomi upale slepog creva

Ukoliko osetite neki od ovih simptoma, trebalo bi da se javite lekaru.

  • Iznenadni bol koji počinje na desnoj strani donjeg abdomena
  • Iznenadni bol koji počinje oko pupka i često prelazi u donji desni stomak
  • Bol koji se pogoršava ako kašljete, hodate ili pravite druge nagle pokrete
  • Mučnina i povraćanje
  • Gubitak apetita
  • Niska temperatura koja se može pogoršati kako bolest napreduje
  • Zatvor ili dijareja
  • Abdomena nadimanje
  • Nadutost

Koje su komplikacije upale slepog creva?

Apendicitis ili upala slepog crfeva može izazvati ozbiljne komplikacije, kao što su:

Pucanje slepog creva – Pucanje slepog creva širi infekciju kroz stomak. Može biti opasno po život i izazvati sepsu, pa zahteva hitnu operaciju za uklanjanje slepog creva i čišćenje trbušne duplje.


Džep gnoja koji se formira u abdomenu. Ako vam slepo crevo pukne, možete razviti džep infekcije (apsces). U većini slučajeva, hirurg drenira apsces postavljanjem cevi kroz vaš trbušni zid u apsces. Cev je ostavljena na mestu oko dve nedelje, a pacijentru se daju antibiotici da uklone infekciju. Kada se infekcija očisti,sledi operaciju za uklanjanje slepog creva. U nekim slučajevima, apsces se drenira, a slepo crevo se odmah uklanja.


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR