Glas Javnosti

Nutricionista izdvojio sastojak koji je posebno važan za mozak

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Nema univerzalnog načina za prevenciju demencije.

Uprkos tome, veliki broj studija izdvojio je određene hranljive materije koje mogu pomoći u sprečavanju gubitka kognitivnih funkcija u vezi sa godinama, kao što su percepcija, pažnja i donošenje odluka.

Najveće interesovanje stručnjaka izazvale su tri vrste neuroprotektivnih nutrijenata:antioksidansi,  vitamini B grupe i polinezasićene masne kiseline.


Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti moždane ćelije, vitamini B igraju važnu ulogu u funkciji moždanih ćelija, a polinezasićene masne kiseline pomažu u promociji rasta novih moždanih ćelija.

Iako suplementi mogu pomoći u obezbeđivanju ovih hranljivih materija, uvek je bolje pokušati ih unositi hranom, posebno kada su u pitanju masne kiseline, kao što su omega-3.

„Kada jedete celu hranu, dobijate dodatne vitamine, minerale, zdrave masti i proteine. To je dobra osnova za izgradnju plana zdrave ishrane“, objasnila je Uma Naido, nutricionista s Harvarda.

Omega-3 masne kiseline su hranljivi sastojak broj jedan za zdrav mozak, nalaze se u divljim ulovljenim masnim ribama kao što su inćuni, sardine i losos.

„Divlji losos sadrži nivoe EPA i DHA koji su korisni za zdravlje našeg mozga. Riba, bogata omega-3 masnim kiselinama, treba da bude na tanjiru najmanje dva puta nedeljno“, dodala je Naido.


Omega-3 masne kiseline mogu se naći i u namirnicama biljnog porekla, kao što su čia semenke, susam, orasi i laneno seme.

„Važno je naglasiti da problem loše ishrane ne možemo rešiti suplementima ili vežbanjem. Zdrav način života povezan je sa dobrom ishranom, redovnim vežbanjem, pravilnim spavanjem, društvenim vezama, upravljanjem stresom i smanjenjem anksioznosti. Sve su to ključni faktori u brani se od stanja kao što je demencija, zaključila je Naido.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR