Glas Javnosti

Neuropsiholog ukazao na neočekivani znak demencije

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Kako starimo, važno je razmišljati o zdravlju mozga. Važno je obratiti pažnju na to kako funkcionišu naše razmišljanje i pamćenje, jer sve promene mogu uticati na budućnost.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), starost je najznačajniji faktor rizika za demenciju. Žene su u većem riziku od razvoja bolesti, ali poznavanje znakova i simptoma može pomoći ljudima da dobiju tretman koji može poboljšati njihov kvalitet života.

„Nešto što bi moglo iznenaditi ljude je da je depresija faktor rizika za demenciju“, kaže neuropsiholog Džesika Koldvel, direktorka Centra za prevencijuAlchajmerove bolesti   na Klivlend klinici.


Novija istraživanja idu u prilog izjavi dr Kaldvel. Na primer, meta-analiza iz 2023. u „The Journal of Neuropsychiatry“ otkrila je da skoro devet odsto svih novih slučajeva demencije i skoro 11 odsto dijagnoza Alchajmerove bolesti mogu biti povezani sa depresijom.

Autori su ovu vezu nazvali „kompleksnim, zabrinjavajućim pitanjem“.

Međutim, dr Kaldvel kaže da se ova depresija razlikuje od onoga što ljudi mogu iskusiti ranije u životu.

„To je vrsta depresije koja se prvi put pojavljuje u starosti. Depresivno raspoloženje može biti signal da se mozak menja ili faktor rizika da se mozak promeni kasnije“, primetila je ona.


Simptomi depresije u starosti su, na primer, poremećaj sna i gubitak interesovanja za skoro sve aktivnosti. Moraju biti prisutni skoro ceo dan, svaki dan, najmanje dve nedelje.

Gubitak sluha je takođe faktor rizika za demenciju. Ostali simptomi demencije uključuju gubitak pamćenja, gubitak osećaja za vreme, slabost na jednoj strani tela, gubitak osećaja, iznenadnu konfuziju i promene vida.


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR