Glas Javnosti

MALI SIGNALI ZA UZBUNU: Ovo su rani simptomi koji mogu da ukazuju na to da vam je povišen ŠEĆER u krvi

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Šećerna bolest je stanje hronične hiperglikemije, a karakteriše je poremećaj metabolizma, ugljenih hidrata, proteina i masti.

Mnogi ne znaju da povišen šećer u krvi može prouzrokovati razne zdravstvene probleme, bilo da ste dijabetičar ili ne, šećer utiče na nervni sistem, organe i krvne sudove.

Ovo su neki od simptoma koji upućuju na povišen šećer u krvi:

1. STALNO STE ŽEDNI I ČESTO MOKRITE

Bubrezi moraju pojačano da rade kako bi uspeli da filtriraju i apsorbuju višak šećera, međutim, ako ne mogu da prate taj tempo, višak šećera se izlučuje putem mokraće. Zato se javlja povećana potreba za mokrenjem. Češće mokrenje dovodi do dehidratacije i veće potrebe za tečnošću. Logično, češća konzumacija tečnosti će povećati i potrebu za mokrenjem.

2. GLAD

Ako primećujete da ste gladniji nego inače, možda se radi upravo o povišenom šećeru u krvi. Naše telo pretvara hranu koju jedemo u glukozu koju ćelije mogu koristiti kao energiju. Ćelijama je potreban insulin kako bi mogao da "dovede" glukozu. Čim telo nema dovoljno insulina ili ako ćelije nisu osetljive na njega, glukoza ne može dospeti u ćelije i na kraju smo ostali bez energije. To znači da osećamo veću glad i da smo umorniji nego inače.

3. UMOR

Možda ste mislili da šećer daje energiju, međutim, može se dogoditi i potpuno suprotna stvar - zbog preteranog uriniranja, postajte žedni jer bubrezi ne mogu da apsorbuju glukozu i stvaraju energiju. Bez energije, telo se umara.

4. ZAMUĆENJE VIDA

Zbog povišenog šećera, sočiva oka može nateći, a svako kome se to dogodilo zna šta znači kada vam je vid zamućen. Iako obično traje kratko, pametno je javiti se lekaru za pomoć.

5. SUVA USTA

S obzirom na to da telo koristi više tečnosti za mokrenje, to podrazumeva manje vode za ostale organe i potrebe tela. Dehidratacija uzrokuje suvoću usta, a suvoća kože rezultira svrabom.


6. GUBITAK KILOGRAMA

S obzirom na to da telo ne dobija dovoljno energije iz hrane, ono ć samo počti da sagoreva mišiće i masne naslage kako bi kompenzovao taj nedostatak. To znači da možete smršati čak i ako imate uobičajene prehrambene navike ili ne menjate svoj nivo fizičke aktivnosti.

Izvor: Kurir

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR