Glas Javnosti

NAUČNO DOKAZANO! Najzdravije povrće na planeti koje pomaže kod najtežih bolesti

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Navikli smo da je viđamo u salatama u luksuznim restoranima širom sveta, iako možda i ne znamo o kojoj biljci je reč.

Ono što verovatno znamo je da je izuzetno ukusna, ali o njenim neverovatnim lekovitim svojstvima saznaćemo tek uvidom u stare narodne recepte.

Hipokrat, koji se smatra ocem medinicine koristio je potočarku za lečenje zubobolje i bolesti grla, posebno kod promuklosti, prenosi B92.
Stari Grci, Egipćani i Rimljani koristili su je kao sredstvo za vraćanje energije, dok su egipatski faraoni svojim robovima davali da svakodnevno ispijaju sok od potočarke kako bi održali snagu, a time i produktivnost. Osim toga, potočarka je bila omiljena salata na jelovniku rimskih careva jer se smatralo da raščišćava misli i pomaže u donošenju važnih odluka.

 

Persijski vojnici su prema kraljevom naređenju morali konzumirati potočarku kako bi zadržali zdravlje i snagu za marševe i borbu. U narodu je poznato da potočarka ublažava bolesti disajnih puteva, pomaže kod srčanih oboljenja, kod bolesti bubrega i mokraćnih kanala, pospešuje rad metabolizma, čisti pluća i krv...
Potočarka zaustavlja i smanjuje oksidativni stres i povećava antioksidacioni učinak. Potočarka utiče na razmenu hemijskih jedinjenja u našem metabolizmu i reguliše poremećaje koji nastaju, što je značajno u pristupu lečenja prirodnim putem.



U narodu je poznato da potočarka ublažava bolesti disajnih puteva, pomaže kod srčanih oboljenja, kod bolesti bubrega i mokraćnih kanala, pospešuje rad metabolizma, čisti pluća i krv, pomaže kod umora i malaksalosti, povoljno deluje kod dijabetesa, ublažava groznicu, pomaže kod oboljenja jetre, leči kožne tegobe, stimuše rast kose, olakšava reumatske tegobe. Ova biljka pikantne arome još i čisti krv, osvežava, podstiče apetit i pročišćava ceo organizam. Kod autointoksikacije – toksemije, preporučuje se konzumiranje potočarke nakon dugog zimskog perioda. Potočarka u narodnoj medicini ima veliku primenu u lečenju i to kao sveža i u obliku svežeg soka.


Korisna je čak i pri spoljašnjoj primeni, čisti i zaceljuje oštećenu kožu, deluje protiv mrlja i pega po koži, a delotvorna je i protiv opadanja kose. Jača želudac, jetru i debelo crevo, reguliše funkciju žučne kese, a uz sve ovo veoma je lekovita za zdravlje očiju. U spoljasnjoj upotrebi, koristi u obliku obloga koje deluju protiv reume i mišićnih bolova. Sok od potočarke namazan na kožu izvanredno leči dermatoze i akne. Ako želite imati gladak i ružičasti ten, prepustite se zelenoj potočarki. Poznata je kao efikasan tonik za kosu jer sprečava opadanje kose i podstiče njen rast i gustoću.

Potočarka, iako izgleda „slatko“ zapravo je ljutkasta. Najbolje je koristi dok još nije procvetala, zbog smanjene doze ljutine. Koristimo je u salatama, kao začin, čaj, sveže isceđen sok, u obliku kapi i tinktura. Takođe se koristi u pripremi pita i kao prilog glavnom jelu, dodatak supama, varivima i sendvičima.


Čaj od potočarke

Jednu kašiku sveže, oprane potočarke sitno izrežite i prelijte sa 200 mililitara ključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji 15 do 20 minuta, a zatim procedite. Tokom dana pijte 2 do 3 šoljice ovog čaja.

Sok od potočarke

Jednu šaku sveže potočarke operite i usitnite u sokovniku. Isceđenom soku dodajte vodu u odnosu 1:5 (100 mililitara soka na 500 mililitaravode).Uzimajte kašiku ovog soka tri puta dnevno.

Tinktura od potočarke

Prelijte 30 grama svežih listića potočarke sa 150 mililitara alkohola od 20% te ostavimo da stoji 5 do 7 dana. Tinkturu uzimamo tri puta dnevno tako da jednu čajnu kašičicu dodamo u čaj ili vodu.

Potočarka kao oblog

Potočarku možemo koristiti i kao oblog, a količina zavisi od veličine rane. Lišće izgnječimo te stavljamo na oštećeno mesto na koži, zamotamo zavojem i ostavimo da potočarka deluje nekoliko sati. Ranu je potrebno pre dezinfikovati.

Supa od potočarke

Dobro oprati i iseckati 2 svežnja , pa oguliti i narezai na sitne kockice pola kilograma krompira. Kuvajte oko 30 minuta, a pred kraj kuvanja po želji začinite. Dodajte so, mleveni crni biber, muškatni oraščić. Ohlađenu masu možete blenderom usitniti da bi dobili gustu, kremastu supu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR