Simptomi kao što su malaksalost, glavobolja, povremeno zamagljenje vida, krtost kose i noktiju, pa čak i tahikardija nisu samo simptomi prilagođavanja organizma na oscilacije temperature u proleće, već su često i znak anemije.
Svi navedeni simptomi su različitog intenziteta, a veoma često ovaj zdravstveni problem otkrije se potpuno slučajno. Određen deo populacije ima neki oblik malokrvnosti, a najčešće su simptomi izraženi u proleće, jer se usled nedostatka gvožđa organizam teško prilagođava na promene vremena.
Anemija je češća među ženama, pa je u njenom uspešnom lečenju značajno da se ide na redovne ginekološke preglede. Deficit gvožđa često nastaje usled obilnih menstrualnih krvarenja, ali i zbog prisustva mioma, kao i drugih ginekoloških oboljenja.
Kako nivo gvožđa vremenom opada, tako se značajno može narušiti kvalitet života jer ono ima važnu ulogu u organizmu zato što snabdeva kiseonikom mozak, srce, jetru. Donosimo vam četiri namirnice koje ovog proleća morate uneti u svoj jelovnik ukoliko želite da imate dobru krvnu sliku.
Aronija
Obogaćena jodom, gvožđem, fosforom, kalcijumom i velikim brojem drugih elemenata, minerala, vitamina i antioksidanasa, aronija je pravi čuvar krvi, tela i fizičkog izgleda, čija upotreba datira od početka 19. veka. Unošenjem 50 grama aronije dnevno, potkrepljuje se gotovo 50 odsto potrebnog unosa gvožđa.
Cvekla
Cvekla je vrlo korisna za one koji pate od anemije zbog nedostatka gvožđa. Ima visok sadržaj gvožđa, kao i vlakana, kalcijuma, kalijuma, sumpora i vitamina. Cvekla će vam pomoći da očistite telo i da unesete više kiseonika u organizam. To zauzvrat pomaže u povećanju broja crvenih krvnih zrnaca u telu.
Nar
Nar nazivaju rajskim voćem, a to nije slučajno, jer ima brojne zdravstvene koristi. Nar sadrži visok nivo vitamina C, a on povećava apsorpciju gvožđa u krvi.
Spanać
Ishrana bogata zelenim lisnatim povrćem poput spanaća veoma je dobra za krvnu sliku.Spanać je bogat gvožđem, kao i vitaminom B12 i folnom kiselinom.
Ostale namirnice koje treba da preovlađuju u vašoj ishrani su: jaja, riba, meso, džigerica, pečurke, mahunarke, sušeno voće i zeleno lisnato povrće.
Važno je, takođe, da se pobrinete i konzumirate namirnice koje su bogate bakrom jer one pomažu u apsorpciji gvožđa. Zato je preporučljivo jesti - sir, integralne žitarice, žumance, morske plodove, zeleno lisnato povrće, sušene smokve, trešnje i kajsije, piše 24 sedam.