Glas Javnosti

NAPITAK ČUDNOG UKUSA KOJI POBOLJŠAVA IMUNITET : Potreban vam je luk i još jedan sastojak

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Voda sa belim lukom generalno se koristi za poboljšanje zdravlja s obzirom na to koliko lekovitih dejstava ima ova namirnica. Beli luk se od davnina koristi i kao lek i u raznim terapijama, a voda sa belim lukom je još jedan od načina da se ova namirnica doda u ishranu.

Za šta se koristi voda sa belim lukom?

Kao što i sam naziv govori, voda sa belim lukom je napitak pripremljen od belog luka i vode. Ispijanja toplog napitka sa belim lukom ima mnogo prednosti za organizam i tvrdi se da smanjuje rizik od bolesti kao što su:

  • Bakterijske infekcije – Brojne studije potvrđuju da beli luk ima antibiotska svojstva, koja pomažu u borbi protiv širokog spektra virusa, bakterija i gljivica jer sadrži jedinjenje poznato kao dialil sulfid. Ovo jedinjenje je 100 puta efikasnije u borbi protiv Campylobacter u odnosu na dva popularna antibiotika. Ova bakterija uglavnom je poznata po tome što uzrokuje crevne infekcije koje se prenose hranom. Dakle, šolja vode sa belim lukom može da pomogne u sprečavanju delovanja bakterija u crevima s obzirom na korist od antibiotskih svojstava belog luka.
  • Prehlada i kašalj – stručnjaci priznaju da se voda od belog luka ponekad koristi za sprečavanje ili lečenje kašlja i prehlade. Studije navode da redovno korišćenje belog luka može da smanji učestalost prehlade kod odraslih, ali nema uticaja na trajanje simptoma.
  • Kardiovaskularne bolesti – Voda sa belim lukom takođe može da bude dobra za srce jer beli luk može da pomogne u smanjenju nekoliko faktora rizika za kardiovaskularne bolesti. Na primer, jedna studija otkrila je da konzumiranje ekstrakta belog luka smanjuje nivoe LDL „lošeg“ holesterola, triglicerida i krvnog pritiska, kao faktorima rizika za srčana oboljenja. Slično tome, konzumiranje vode od belog luka može da bude  dobro za srce jer može da spreči oštećenje ćelija i smanji nakupljanje plaka u arterijama.
  • Rak – Stručnjaci priznaju da neki ljudi koriste beli luk za prevenciju raka jer ovaj plod  sadrži organsko-sumporna jedinjenja koja izazivaju smrt ćelija u glioblastomima, koji su vrsta tumora na mozgu. Slično tome, konzumacija sirovog belog luka dovodi se u vezu sa manjim rizikom od raka pluća na osnovu velike studije zasnovane istraživanju populacije u Kini.

Recept za vodu sa belim lukom

Za pripremu vode sa belim lukom najvažnije je da beli luk bude svež. Naime, stručnjaci navode da se jedinjenja alicina u belom luku razgrađuju kada predugo stoje, odnosno kada luk nije svež, već dugo stoji. Zbog toga je važno da bude svež jer upravo alicin doprinosi većini zdravstvenih koristi vode od belog luka.

Glas javnosti/T02S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR