Glas Javnosti

NAMIRNICE KOJE VAM MOGU ZAMENITI HLEB: Hranite se zdravije i neće vam nedostajati

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Hleb kao ugljeni hidrat koji se svakako može uklopiti u zdravu ishranu, možda i dalje tražite alternative kada vam se pojavi žudnja za njim. Kada tražite ove zdravije alternative pšeničnom hlebu, želite da potražite opcije koje ne sadrže tone šećera, masti, soli i aditiva.

Emi Šapiro, MS, RD, govorila je o glavnim preporukama za zamenu hleba.

Njen prvi izbor je hleb bez žitarica.

- Uživanje u hlebu bez žitarica koji se peče i ima ukus kao hleb, ali je napravljen od bademovog brašna zasitiće vas i sprečiće skokove šećera u krvi - kaže Šapiro.

Još jedna prednost odabira hleba bez žitarica, osim kontrole šećera u krvi, je potencijalna pomoć u upravljanju upalnim bolestima creva (IBD).


Još jedna važna stvar - hleb bez žitarica je takođe odlična opcija jer ne sadrže gluten. To je zato što su određene žitarice izvor glutena. Gluten je protein koji može uzrokovati probavne tegobe kod osetljivih osoba. Stoga, odsustvo žitarica može smanjiti rizik od potencijalnih problema sa varenjem.

Međutim, ako vam hleb bez žitarica ne odgovara, Šapiro ima drugu opciju: prelazak na zdravije ugljene hidrate.

- Ako žudite za ugljenim hidratima, ali ne želite hleb, koji često sadrži dodatne sastojke i koji se može visoko preraditi, preporučujem da uživate u zdravijim ugljenim hidratima poput celih zrna žitarica kao što su pirinač, kinoa i spelta i krompir - kaže Emi.


Prema njenim rečima, ovo može vašem telu dati ono za čim žudi i popuniti tu prazninu piše 24sedam

Odabir drugih celih žitarica odlična je alternativa belom hlebu jer sadrži tri diela zrna, sav je bogat nutrijentima i puni vlakana.

Kada je u pitanju batat, odličan je jer vas duže čini sitim i punim energije jer se sporo vari. Slično kao i kod integralnih žitarica, slatki krompir je pun vlakana. Takođe, sadrže hranljive materije i odlične su za sagorevanje masti zahvaljujući visokom sadržaju vitamina. Vitamini se sastoje od A, C i B6.

Takođe, slično hlebu bez žitarica, ove zamene mogu pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi zbog svojih antioksidativnih svojstava koja potiču od karotenoida. Ove opcije takođe mogu smanjiti otpornost na insulin.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP