Glas Javnosti

SKUPO, SKUPLJE - PAPRENO Košta, ali stvarno pomaže

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Aromatičan, lekovit, poseban - za samo kilogram ovog začina potrebno je 200.000 cvetova.

Šafran je višegodišnja biljka, lukovica. Začin šafran dobija se iz cveta ove biljke. On je gorkog okusa, a ima brojne prednosti za organizam pa neki ga smatraju lekom - prenosi agroinfo.rs. 

Na cenu šafrana utiče više faktora.

Jedan od faktora jeste kratka sezona cvata, naime, šafran cveta svega 3 sedmice u godini. Stabljike šafrana rastu izrazito nisko, pa je sam proces branja mukotrpan. Ovo takođe povećava potrebnu za radnom snagom, što dodatno utiče na visoku cenu ovog začina.

Iz svake lukovice šafrana u jednoj sezoni izraste dva do devet cvetova ljubičaste ili plave boje, a svaki od tih cvetova ima 3 crvena ili narandžasta tučka dužine 25 do 30 milimetara. Lekoviti i aromatični deo biljke je upravo samo taj tučak, pa je za 1 kilogram ovog začina potrebno između 150 i 200 hiljada cvetova. Pri sušenju gubi se 80 procenata mase. Šafran se bere isključivo ručno.

Pokazalo se kako šafran povećava razinu dopamina u mozgu, hormona koji utiče na dobro raspoloženje. Postoje i dokazi kako šafran, kada se uzima redovno, može smanjiti simptome depresije. Šafran sadrži više različitih antioksidansa, od kojih svaki ima svoju ulogu. Neki smanjuju upale u telu, neki smanjuju apetit, dok neki poboljšavaju pamćenje, raspoloženje i smanjuju depresiju. Potrebno je konzumirati 30 mg šafrana dnevno kako bi se pojačao libido.

Šafran ima umirujuće dejstvo kod bolova i grčeva, pa nalazi primenu kod grčevitog kašlja i bolova u stomaku. Ovaj začin jača imunitet i produžuje vitalnost, i to zahvaljujući sastojku šafranalu koji je moćan antioksinads i koji se bori protiv slobodnih radikala.

Na svetu postoji preko 100 različitih vrsta šafrana. I pored ovolikog broja, samo 3 vrste su kultivisane.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTARAKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP