Glas Javnosti

Najjednostavnije vežbe pomoću kojih možete da poboljšate koncentaciju i pamćenje

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Važnost mentalne kondicije je što, ukoliko na njoj radite, to će se direktno pozitivno odraziti na vašu produktivnost.

Vaša koncentracija će se poboljšati, imaćete bolje pamćenje, i generalno – vaš mozak će bolje funkcionisati.

Vežbe za jačanje funkcije mozga trebalo bi da ponude novine i izazove. Naučnici preporučuju sledeće vežbe za izoštravanje mentalnih veština.

  1. Testirajte svoje pamćenje. Napravite spisak - namirnice, stvari koje treba uraditi ili bilo šta drugo što vam padne na pamet i zapamtite ga. Sat ili nešto kasnije, pogledajte koliko stvari možete da se setite. Neka lista bude što izazovnija za najveću mentalnu stimulaciju.
  2. Pustite muziku. Naučite da svirate muzički instrument ili se pridružite horu. Studije pokazuju da je  učenje nečeg novog i složenog tokom dužeg vremenskog perioda  idealno za um koji stari.
  3. Uradi matematiku u svojoj glavi. Rešite probleme bez pomoći olovke, papira ili računara. Ovo možete učiniti težim tako što ćete hodati u isto vreme.
  4. Idi na čas kuvanja. Naučite kako da kuvate novu vrstu hrane. Kuvanje koristi brojna čula - miris, dodir, vid i  ukus  - koja uključuju različite delove mozga.
  5. Naučite strani jezik. Slušanje i sluh koji su uključeni stimulišu mozak. Štaviše, bogat rečnik je povezan sa smanjenim rizikom od kognitivnog pada, prema španskoj studiji objavljenoj u oktobru 2014. u časopisu  Annals of Psichologi .
  6. Napravite slike reči. Zamislite kako se piše reč u svojoj glavi, a zatim pokušajte da smislite druge reči koje počinju (ili završavaju) sa ista dva slova.
  7. Nacrtajte kartu po sećanju.  Nakon što se vratite kući iz posete novom mestu, pokušajte da nacrtate mapu područja. Ponovite ovu vežbu svaki put kada idete negde novo.
  8. Izazovite svoje nepce. Kada jedete, pokušajte da identifikujete pojedinačne sastojke u svom obroku, uključujući suptilno bilje i začine.
  9. Poboljšajte koordinaciju ruku i očiju. Nađite novi hobi koji uključuje fine motoričke veštine, kao što je pletenje, crtanje, slikanje ili sastavljanje slagalice.
  10. Naučite novi sport. Počnite da radite  atletske vežbe koje zahtevaju i um i telo , kao što su joga, golf ili tenis.

Uskoro će ljudi shvatiti da mogu da preduzmu korake da očuvaju svoj mozak zdravim , kao što znaju da mogu  sprečiti bolesti srca preduzimanjem određenih radnji. Naučnici predviđaju da će u narednoj deceniji zdravlje mozga biti na vrhuncu, sada kada postoje dokazi da život koji je zdrav za mozak funkcioniše.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR