Glas Javnosti

Najbrži način da prirodno ojačate imunitet

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Veoma je važno imuni sistem održavati zdravim, naročito u sezoni prehlada i gripa. Postoji nekoliko načina da to postignete.

Ponovo je sezona gripa i prehlade, pa većina ljudi pribegava vakcinaciji i drugim medicinskim merama u nastojanju da izbegne bolest. Ali da li određena hrana ili dodaci ishrani mogu ojačati imuni sistem i pomoći u postizanju tog cilja? Odgovor su dali stručnjaci svetski poznate Mejo klinike.

Dok je zdrav imuni sistem prednost tokom sezone prehlade i gripa, uzmite u obzir ove savete kako biste ga održali jakim i stabilnim tokom cele godine.


Fokusirajte se na uravnoteženi plan ishrane

Ne preskačite obroke da biste svom telu dali dovoljno goriva. Ciljajte na pet do devet porcija povrća i voća dnevno kako biste bili sigurni da ćete dobiti vitamine, minerale i antioksidante koji jačaju imunitet.

Porcija voća sadrži srednji komad svežeg voća, jednu šolju bobičastog voća ili dinje, ili 1/2 šolje konzerviranog voća u sopstvenom soku.

Porcija povrća sadrži 1/2 šolje kuvanog ili jednu šolju sirovog povrća. Uvek je najbolje dobiti ove hranljive materije iz hrane u odnosu na vitaminske ili mineralne dodatke.

I ne zaboravite da pijete dovoljno tečnosti tokom dana. Najbolja je obična voda.

Sprečitie širenje bakterija

Dobra higijena i pranje ruku pomažu u sprečavanju širenja bakterija. Ne zaboravite da operete proizvode pre jela ili upotrebe u receptima. Očistite čaše, viljuške, kašike i drugo posuđe kako biste smanjili širenje i rast bakterija.

Povećajte san, smanjite stres

Adekvatan san i upravljanje stresom mogu biti jednako važni kao i zdrava ishrana u prevenciji gripa. Istraživanja pokazuju da nedostatak sna i povećan stres doprinose bolesti i lošem zdravlju uopšte.


Odrasli bi trebalo da spavaju sedam do devet sati dnevno, dok je deci potrebno osam do 14 sati, u zavisnosti od uzrasta.

Zdravi načini za suočavanje sa stresom uključuju meditaciju, slušanje muzike ili vođenje dnevnika.

Fizička aktivnost je još jedna strategija upravljanja stresom i može smanjiti rizik od nekih hroničnih bolesti koje mogu oslabiti vaš imuni sistem.

Čak i ako se zdravo hranite, dovoljno se odmarate, pijete dovoljno tečnosti i kontrolišete stres, i dalje možete dobiti grip. Ako je tako, vaša bolest možda neće trajati toliko dugo i možda se nećete osećati tako loše.

Mitovi i činjenice o hranljivim materijama za jačanje imuniteta

Činjenica: Pileća supa može vam pomoći da se osećate bolje.

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje, pileća supa ima mnoge lekovite prednosti. Vaš omiljeni recept verovatno ima svojstva koja se bore protiv upale, podstiču hidrataciju i promovišu protok sluzi. Pijte puno tečnosti, poput vode, supe ili sportskih pića sa elektrolitima.

Mit: Vitamin C može sprečiti bolest.

Kada se uzima pre pojave simptoma prehlade, vitamin C može skratiti trajanje, ali ne sprečava da se razbolite.

Mit: Mlečni proizvodi povećavaju proizvodnju sluzi.

Možda ste čuli da mleko i drugi mlečni proizvodi pogoršavaju zatvor tokom bolesti. Istraživanja nisu dokazala da je to istina.

Izaberite hranljive sastojke za jačanje imuniteta

Ovi hranljivi sastojci igraju izuzetno važnu ulogu u imunološkom zdravlju:


Beta karoten

Beta karoten se nalazi u biljnoj hrani, kao što su slatki krompir, spanać, šargarepa, mango, brokoli i paradajz.

Vitamin C

Namirnice bogate vitaminom C uključuju citrusno voće, bobičasto voće, dinje, paradajz, paprike i brokoli.

Vitamin D

Vitamin D se nalazi u masnoj ribi i jajima. Mleko i 100 odsto sokovi obogaćeni vitaminom D su takođe dobri izvori.

Cink

Cink se bolje apsorbuje iz hrane kao što su govedina i morski plodovi, ali se takođe nalazi u biljnim izvorima, uključujući pšenične klice, pasulj, orahe i tofu.

Probiotici

Probiotici su dobre bakterije koje promovišu zdravlje. Naći ćete ih u kultivisanim mlečnim proizvodima, poput jogurta, iu fermentisanoj hrani, poput kefira.

Belančevina

Proteini (belančevine) potiču iz životinjskih i biljnih izvora, uključujući mleko, jogurt, jaja, govedinu, piletinu, morske plodove, orašaste plodove, semenke, pasulj i sočivo.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR