Glas Javnosti

Namirnice koje treba izbegavati posle 30-e: Kako hrana utiče na starenje

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Starenje je prirodan proces, ali način na koji se hranimo može znatno uticati na brzinu kojom se ono odvija. Novija istraživanja otkrivaju da određene namirnice mogu ubrzati starenje, posebno nakon 30. godine. Među glavnim krivcima su šećer, crveno meso, crni čaj, alkohol i limun, koji mogu pogoršati stanje kože i doprineti oštećenju slobodnih radikala u organizmu.
Gazirana pića i supa iz konzerve takođe doprinose ovom procesu zbog visokog sadržaja šećera i sodijuma. Čak i neki napici sa kofeinom, poput crnog čaja i kafe, mogu negativno uticati na san i kožu. Zamenom ovih namirnica zdravijim opcijama, kao što su integralni proizvodi, zeleni čaj i sveže pripremljene supe, možemo usporiti proces starenja i održati zdravlje kože.

 

Istraživanje o namirnicama koje ubrzavaju starenje nudi raznovrsne uvide. Evo nekoliko ključnih tačaka iz različitih izvora:

  1. Šećer - Prema Harpers Bazaar Srbija, šećer ubrzava proces starenja, pogoršava stanje kože i povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i depresije.

  2. Crveno meso - Posebno svinjetina, povećava rizik od oštećenja slobodnih radikala u organizmu, ubrzavajući starenje.

  3. Crni čaj - Bogat je biljnim jedinjenjima koja doprinose dehidraciji kože.

  4. Alkohol - Uzrokuje dehidraciju i sadrži šećer i dodatne kalorije.

  5. Limun - Iako bogat vitaminom C, sadrži kiseline koje mogu biti agresivne za telo.

  6. Gazirana pića - Sadrže velike količine šećera, što ubrzava starenje.

  7. Supa iz konzerve - Pun je sodijuma, što dovodi do ubrzanog starenja i upala..

  8. Kofein - Utječe na san, što je povezano s borama i starenjem.

  9. Bijeli kruh - Ima visoki glikemijski indeks koji može dovesti do upala i problema sa zdravljem.


    Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR