Glas Javnosti

MOGU SE RADITI SVUDA: Najbolje vežbe za pomoć kod bolova i ukočenosti zglobova

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Bol u zglobovima, otok i ukočenost mogu ozbiljno da ugroze kvalitet vašeg života.

Neka stanja kao što su reumatoidni artritis, osteoartritis i inflamatorna stanja mogu da zahtevaju rutinske vežbe i aktivnosti kako bi se smanjili simptomi, ali i savršeno zdravi ljudi mogu da imaju koristi od izdvajanja vremena za izvođenje nekih osnovnih istezanja i vežbi za održavanje fluidnosti pokreta i mobilnosti.
Istovremeno i lagane aerobne vežbe, poput hodanja, plivanja ili vožnje bicikla, pilates, joga ili tai-či tri do pet puta nedeljno, u trajanju od 30 do 60 minuta mogu da pomognu u razmrdavanju zglobova. Slede neke od jednostavnih vežbi koje možete da radite u svom domu ili kancelariji kako biste pomogli u održavanju tečnog opsega pokreta i borbi protiv ukočenosti u širokom spektru zglobova i mišića, piše portal Ekapija.

Razgibavanje ramena
Odlična, ali jednostavna i laka vežba koja pomaže da se olabave ramena, kao i mnogi vratni mišići. Stanite uspravno, sa rukama slobodno obešenim sa strane. Zatim vrtite samo ramena unapred deset krugova i unazad deset puta.
Savijanje u stranu
Još jedna vežba koja pomaže da se olabave ramena, kao i srednji i gornji deo leđa. Posebno je zgodan za istezanje latimus mišića. Počinjete tako što podižete desnu ruku iznad glave i lagano nagnete telo ulevo. Zadržite položaj dok izbrojite do deset. Zatim ponovite pokret na drugu stranu. Ako su vam gornji deo leđa ili ramena posebno ukočeni, ovo savijanje možete da ponovite tri do pet puta.
Mrdanje kukova
Odlična vežba za opuštanje kukova i u nekim slučajevima može da pomogne da se privremeno smanji nelagodnost išijasa. Stanite pored čvrste stolice. Držite stolicu levom rukom, a zatim lagano zamahnite desnom nogom napred-nazad, držeći leđa ispravljena. Nakon deset ponavljanja, ponovite sve sa drugom stranom.

Istezanje potkolenice
Ova vežba je odličan nastavak posle vežbi za istezanje kukova. Jednostavno sedite u istoj stolici, oslonite levu nogu na pod dok desnu držite ravno. Zatim ispružite prste na nozi i postepeno ih povlačite unazad prema licu. Zadržite položaj 20 do 30 sekundi. Ponovite tri puta, pre nego što pređete na drugu nogu.
Rotacija trupa
Ovo je vežba koja opušta donji deo leđa i kukove. Da biste to uradili, morate da ležite na podu. Kada ste legli, lagano savijte leđa i okrenite kolena udesno. Pustite da se mišići olabave dok vas kolena povlače u istezanje. Zadržite položaj deset sekundi, a zatim ponovite sve na drugoj strani.
Kruženje kukova
Još jedna vežba koju možete da izvedete dok ležite na podu. Pomaže u istezanju kukova, a može biti od koristi i kolenima. Legnite na leđa i rotirajte nožne prste ka unutra dok se ne dodirnu. Ponovite deset puta, prenosi sajt Ona.rs pisanje Advanced Surgery Centra.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR