Glas Javnosti

LOŠA CIRKULACIJA MOŽE DA SE POBOLJŠA : Namirnice koje vam mogu pomoći

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Koronarna bolest, dijabetes, gojaznost, pušenje i Rejnoov sindrom samo su neki od brojnih uzroka loše cirkulacije, koju možemo da poboljšamo na različite načine

Loša cirkulacija, odnosno uspostavljanje što boljeg protoka krvi, može da se stimuliše i poboljša. Uz redovnu terapiju, ako postoji neko oboljenje koje je uticalo na to da cirkulacija nije idealna, kao i promenu životnih navika, korisna svojstva iz namirnica često budu prevaga da se ovaj važan zdravstveni parametar značajno popravi.

Loša cirkulacija je jedan od čestih zdravstvenih problema

Antioksidansi, nitrati, vitamini i druge supstance sadržane u pojedinim namirnicama mogu pozitivno da utiču na našu cirkulaciju. Zdravije životne navike se podrazumevaju. To su prestanak pušenja, redovna fizička aktivnost i održavanje normalne telesne težine. Navedeno kod ljudi često izaziva negativne reakcije, jer po pravilu navike ne volimo da menjamo dok neka zdravstvena stanja nisu ozbiljna. Međutim, najčešće na teži način shvatimo da bi samo to moglo značajno da pomogne ne samo kod jednog problema, već i kod opšteg zdravstvenog stanja.

Smanjen protok krvi poznatiji kao loša cirkulacija, može da izazove neprijatne simptome kao što su bol, grčevi u mišićima, utrnulost, problemi sa varenjem, hladnoća u rukama ili stopalima. Razlozi zbog kojih do nje dolazi su različiti, i variraju od prolaznih problema do ozbiljnih bolesti - E klinika 

Bolest perifernih arterija (PAB), dijabetes, gojaznost, pušenje i Rejnoov sindrom, samo su neki od brojnih uzroka loše cirkulacije. Uz to, osobe koje su izložene velikim fizičkim naporima kao što su sportisti, često žele da pojačaju protok krvi zbog boljih performansi za vežbanje i ubrzani oporavak posle napora. Veoma je važno znati da cirkulacija treba da se kontroliše kroz stanje kardiovaskularnog sistema.


Nijedna terapija, kao ni velike količine namirnica koje se preporučuju, ne uzimajte na svoju ruku da ne bi došlo do negativnih efekata.

Kajenski biber je sastojak koji je dostupan i kod nas, a dobija se što sitnijim mlevenjem čili papričica. Poznato je da čili papričice oštrinu ukusa duguju fitokemikaliji zvanoj kapsaicin. Kapsaicin podstiče protok krvi u tkiva snižavanjem krvnog pritiska i stimulisanjem oslobađanja azotnog oksida i drugih vazodilatatora. Vazodilatatori su jedinjenja koja pomažu u širenju krvnih sudova. Omogućavaju da krv lakše teče kroz vene i arterije, opuštajući sićušne mišiće koji se nalaze u zidovima krvnih sudova.

Istraživanja pokazuju da konzumacija kajenskog bibera poboljšava cirkulaciju i utiče na snagu krvnih sudova, uz smanjenje nakupljanje plakova u arterijama. Takođe, supstance iz ovih papričica se često uključuju i u sastav kreme za ublažavanje bolova.

Nar je sočno, slatko voće posebno bogato antioksidansima polifenola i nitratima, koji su snažni vazodilatatori. Konzumiranje nara u obliku svežeg voća, ceđenog soka ili dodatka može da poboljša protok krvi, kao i oksigenaciju mišićnog tkiva. Jedna manja studija je otkrila da je uzimanje 1.000 mg ekstrakta nara 30 minuta pre vežbanja povećalo protok krvi i prečnik krvnih sudova, kao i performanse vežbanja.

Druga studija je pokazala da dnevna konzumacija 500 ml soka od nara tokom ili pre treninga sa tegovima smanjuje bol, oštećenje mišića i upalu kod aktivnih dizača tegova.

Luk je odličan izvor flavonoidnih antioksidanata. Ovo povrće poboljšava cirkulaciju pomažući arterijama i venama da se prošire. U jednoj 30-dnevnoj studiji na 23 muškarca, svakodnevno uzimanje 4,3 grama ekstrakta luka nakon obroka, značajno je poboljšalo protok krvi i proširenje arterija. Luk takođe ima antiinflamatorna svojstva. Poboljšava protok krvi i zdravlje srca smanjenjem upale u venama i arterijama.

Istraživanja kažu i da beli luk, posebno njegova sumporna jedinjenja, prvenstveno alicin, takođe mogu da povećaju protok krvi u tkivima. Snižavaju i krvni pritisak opuštanjem krvnih sudova. Ishrana bogata belim lukom povezana je sa boljom vazodilatacijom.

Cimet je začin koji ima mnoge zdravstvene prednosti. U njih spada i povećan protok krvi. U studijama sprovedenim na životinjama, cimet je poboljšao širenje krvnih sudova i protok krvi u koronarnoj arteriji, koja srce snabdeva krvlju.

Istraživanja na pacovima pokazala su bolje performanse srca i protok krvi u koronarnoj arteriji, u poređenju sa kontrolnom grupom. Uz to, studije dokazuju da cimet može efikasno da smanji krvni pritisak. Poboljšava cirkulaciju i održava srce zdravijim. U studiji na 59 osoba sa dijabetesom tipa 2, 1.200 mg cimeta dnevno smanjilo je sistolni krvni pritisak nakon 12 nedelja.

Masna riba poput lososa i skuše je odličan izvor Omega-3 masnih kiselina. Dobre masnoće su posebno korisne za cirkulaciju jer podstiču oslobađanje azotnog oksida, koji širi krvne sudove i povećava protok krvi. Omega-3 kiseline takođe pomažu u obezbeđivanju normalnog funkcionisanja trombocita u krvi, što je preduslov izbegavanja stvaranja krvnih ugrušaka.

Takođe, ove dobre masnoće povezane su i sa smanjenjem visokog krvnog pritiska i poboljšanim protokom krvi u mišićima tokom i posle vežbanja. U manjoj studiji, visoke doze ribljeg ulja davane dnevno tokom četiri nedelje, značajno su poboljšale protok krvi u nogama nakon vežbanja.

Ovo povrće ima visok sadržaj nitrata, koje naše telo pretvara u azot-oksid. Azot-oksid opušta krvne sudove i povećava protok krvi u mišićno tkivo. Pored pomoći sportistima, cvekla poboljšava protok krvi starijim osobama koje imaju probleme sa cirkulacijom.

U studiji sa određenim brojem starijih odraslih osoba, oni koji su dnevno pili 140 ml soka od cvekle bogatog nitratima, imali su značajno smanjenje nivoa krvnog pritiska, bolje protrombinsko vreme i manje upale krvnih sudova.

Povećan protok krvi je jedna od mnogih zdravstvenih prednosti kurkume. Ajurvedska i tradicionalna kineska medicina od davnina koriste kurkumu za otvaranje krvnih sudova i poboljšanje cirkulacije. Novija istraživanja kažu da jedinjenje koje se nalazi u kurkumi pod nazivom kurkumin pomaže u povećanju proizvodnje azotnog oksida, smanjenju oksidativnog stresa i smanjenju upalnih procesa.

U jednoj studiji na 39 ljudi, uzimanje 2.000 mg kurkumina dnevno tokom 12 nedelja dovelo je do 37 odsto većeg protoka krvi u podlakticama i 36 odsto u nadlakticama.

Lisnato zeleno povrće sadrži veliku količinu nitrata, koje naše telo pretvara u azot oksid, snažan vazodilatator. Konzumiranje hrane bogate nitratima može da pomogne u poboljšanju cirkulacije širenjem krvnih sudova, omogućavajući krvi da lakše teče (cirkuliše).

Jedna studija je pokazala da su oni koji su konzumirali spanać sa visokim sadržajem nitrata (845 mg) dnevno tokom sedam dana, imali značajna poboljšanja krvnog pritiska. Uz to, i protoka krvi u poređenju sa kontrolnom grupom. Takođe, istraživanja sugerišu da ljudi koji su bazirani na tradicionalnu kinesku ishranu sa povrćem bogatim nitratima, poput kineskog kupusa, imaju niži krvni pritisak i značajno manji rizik od srčanih bolesti.

Citrusno voće poput pomorandže, limuna i grejpfruta prepuno je antioksidanata, uključujući flavonoide. Oni smanjuje upalu u telu, samim tim utiču i na niži krvni pritisak i ukočenost u arterijama. Istovremeno se poboljšava protok krvi i proizvodnja azotnog oksida. Redovnu konzumaciju citrusnog voća, kao što su limun i grejpfrut, naučnici dovode u vezu sa nižim krvnim pritiskom i smanjenim rizikom od moždanog udara.

Bobice su posebno zdrave  jer imaju antioksidativne i antiinflamatorne osobine. Hronična upala može da ošteti krvne sudove i da podigne nivo krvnog pritiska. To izaziva i probleme sa cirkulacijom. Istraživanja kažu da bobičasto voće ima uticaj na smanjenje nivoa krvnog pritiska, otkucaje srca, agregaciju trombocita i nivoe inflamatornih markera u krvi, kao što je IL-6 (Interleukin).

Orasi su puni korisnih jedinjenja, kao što su l-arginin, alfa-lipoična kiselina (ALA) i vitamin E. Svi oni stimulišu proizvodnju azotnog oksida. Konzumiranje oraha može da umanji krvni pritisak, poboljša funkciju krvnih sudova i da smanji upalu. To može biti posebno korisno za osobe sa dijabetesom. Oni često imaju probleme sa cirkulacijom i visokim krvnim pritiskom zbog oštećenja krvnih sudova uzrokovanih nekontrolisanim nivoom šećera u krvi.

U studiji na 24 osobe sa dijabetesom, oni koji su jeli 56 grama oraha dnevno tokom osam nedelja, imali su značajna poboljšanja protoka krvi.

Paradajz pomaže u smanjenju aktivnosti enzima koji inhibira angiotenzin (ACE). Ovaj enzim uzrokuje sužavanje krvnih sudova kako bi se kontrolisao krvni pritisak. Istraživanja otkrivaju da ekstrakt paradajza deluje slično kao i lekovi koji inhibiraju ACE: otvaraju krvne sudove i poboljšavaju protok krvi.

Laboratorijske studije pokazuju da ekstrakt paradajza može da inhibira ACE, smanji upalu i utiče na trombocite, što onda utiče i na poboljšanje cirkulacije.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR