Glas Javnosti

ŽUTO ZLATO U KUHINJI: Najbolji način da iskoristite sva lekovita svojstva kurkume

Život
Autor: Glas javnosti

Poslednjih godina kurkuma je postala vrlo popularna u našoj kuhinji, kako zbog svoje specifične arome i jarke boje, tako i zbog brojnih lekovitih svojstava

Iz tog razloga, ljudi rado dodaju kurkumu u najrazličitija jela, kao što su supe, čorbe, variva, pa čak i čajeve i peciva.

Ipak, ono što je malo poznato jeste činjenica da telo ne može u potpunosti da apsorbuje sve hranljive materije iz kurkume jer se ona veoma brzo razlaže u crevima i jetri. Iz tog razloga neophodno je da kurkumu kombinujete sa crnim biberom, piše N1.


Naime, ovaj začin povećava apsorpciju hranljivih sastojaka iz kurkume, a mnoge naučne studije otkrile su da kombinacija ova dva sjajna začina u velikoj meri utiče da jačanje zdravlja i sprečavanje raznih bolesti.

Lekovita svojstva kurkume su mnogobrojna, ovo su samo neka od njih:

Smanjuje upalu i ublažava bolove

Dva aktivna sastojka u kurkumi i biberu – kurkumin i piperin, povoljno deluju na upale i ublažavanje bolova. To je naročito važno sada, u sezoni virusa, kada je bitno preventivno delovati i zaštititi se pre nego što nastupi prehlada.

Štiti od kancera

Kao što je već spomenuto, istraživanja su pokazala da piperin, koji se nalazi u biberu, može da poveća apsorpciju kurkume čak 1.000 puta. Imajući u vidu činjenicu da je kurkuma odlična za prevenciju kancera, to je samo razlog više da što pre u svoju ishranu uvrstite kombinaciju kurkume i bibera.


Ovu mešavinu začina možete dodati čorbama, salatama, sosevima i drugim jelima. Pored toga, možete pomešati pola kašičice kurkume i jednu četvrtinu kašičice bibera i to popiti s malo vode. Ovaj rastvor pijte dva puta dnevno, ujutro i uveče.

Umanjuje simptome depresije

Budući da kurkuma i biber povećavaju nivo dopamina i serotonina u mozgu, jasno je zašto je ova mešavina začina odlična za sprečavanje potištenosti, melanholije i depresije, što je u današnje vreme, kada je briga o mentalnom zdravlju prioritet većine ljudi, jako važno znati.

Pomaže u gubitku kilograma

Konačno, ali ne i najmanje važno, kombinacija kurkume i bibera odlična je i za očuvanje mladolikog izgleda i gubitak neželjenih kilograma. Piperin koji se nalazi u biberu ubrzava metabolizam i sagorevanje masnih naslaga.


Takođe, određena istraživanja su pokazala da biber produžava osećaj sitosti, čime se sprečava prejedanje, odnosno nepotreban unos suvišnih kalorija.

Sada kada znate sva blagotvorna svojstva ove mešavine, verujemo da će kurkuma i biber postati vaša omiljena kombinacija začina, piše „City Magazine“.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR