U malim dozama sok rena uništava bakterije dizenterije, salmonele, gnojne bakterije, TBC bacil, mnoge gljivice koje parazitiraju coveka i biljke
Stimuliše rad organa za varenje - izazivanjem pojacane sekrecije želudacnih i crevnih žlezda, žuci i pankreasa. Izaziva povecano lucenje sone kiseline i fermenata. Pojacava rad jetre i žuci koji luce više sokova i povecavaju svarljivost hrane - piše Agroinfo.rs . Hiljadama godina poznat je kao jako lekovita biljka koja čisti ceo organizam i ubrzava metabolizam. Specifičnog ljutog mirisa i ukusa. Lekom se smatrao još u drevnom Egiptu i starom Rimu, raste samoniklo ali se sve češće i uzgaja.
Najveća prednost je to što nije zahtevna biljka i svež koren se može koristiti tokom cele godine, takođe mogu se koristiti i lišće i koren. Kod nas je slabo poznato da su listovi rena prebogati vitaminom C, karotenom i hlorofilom, sadrži velike količine kalijuma, kalcijuma, fosfata, sumpora, magnezijuma i hlora.
Lišće renа, nаizgled veomа slično lišću zeljа, tаkođe može dа se koristi u ljudskoj ishrаni. Od njegа se spremаju čorbe ili zаvijаju sаrmice koje ondа dobijаju kаrаkterističnu аromu ove biljke. Uz to, kаo svаko zeleno lišće, i ovo je bogаto je mаgnezijumom.
Čaj za čišćenje pluća – Sa dva decilitra ključale vode, prelijte deset grama narendanog korena rena i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Tako spremljen napitak treba piti dva do tri puta dnevno u malim šoljicama.
Protiv astme, umora i teškog disanja – Astmatičari mogu da ublaže tegobe ako sa šoljom jabukovog sirćeta skuvaju četiri supene kašike narendanog rena. Kada se ren razmekša treba ga procediti, a dobijenoj količini dodati istu količinu meda. Dobijenu smesu lagano kuvati da se zgusne, a onda ostaviti da se kaša ohladi. Ovako dobijeni lek uzima se ujutru i uveče.
Ko ima teškoće sa disanjem i kašljem, svako jutro treba na prazan želudac da uzme jednu kašičicu naribanog rena pomešanog sa kašičicom meda. Terapija traje mesec dana.
Protiv reumatizma – Koren rena narendati i ovlažiti ga mešavinom vode sa malo sirćeta. Sve to preliti uzavrelim mlekom. Kada se mleko zgruša skinuti stvorenu surutku. Tako dobijenu masu svakodnevno piti jednu do dve čašice.