Ne nedostaje nam opcija kada su u pitanju dijetetski suplementi, ali da li su nam oni zaista potrebni? U nekim slučajevima, da. Mnogi ljudi imaju manjak bar jednog vitamina i uzimanje suplementa može im pomoći u dobijanju neophodnih hranljivih materija za svoje telo. U suprotnom može doći do problema kao što su depresija, umor i slabo zarastanje rana.
Međutim, ljudi bez manjka vitamina i dalje uzimaju dodace ishrani. Stručnjaci su dugo raspravljali da li ljudi koji nemaju nedostatak određenih vitamina treba da se okrenu suplementima. Iako će to verovatno biti diskusija o kojoj se uskoro neće dogovoriti, donošenje informisane odluke o uzimanju vitamina je od vitalnog značaja za bezbednost i zdravlje. Neki vitamini nisu tako bezbedni kao što mislite, prema lekarima.
Dr Tomi Mičel, sertifikovana lekarka u wellness ekspert, objašnjava: „Razumevanje uloge vitamina u lečenju pacijenata je nešto o čemu često razmišljam kao lekar. Svakako, postoje trenuci kada preporučujem određene vitamine svojim pacijentima na osnovu informacija koje postoje. Ipak, postoje takođe vremena kada se mora uraditi više istraživanja da bi se u potpunosti razumele njihove prednosti i način na koji su u interakciji sa drugim lekovima ili tretmanima.“
„Kada birate vitamine i dijetetske suplemente, od suštinskog je značaja istražiti i osigurati da odaberete proizvode koji sadrže kvalitetne sastojke. Osim specifičnih doza svakog hranljivog sastojka navedenog na etiketi, mudro je tražiti dodatne komponente kao što su probiotici ili adaptogeni, koji mogu pomoći u optimizaciji vašeg zdravlja ili poboljšanju apsorpcije hranljivih materija. Takođe treba da potvrdite da su vitamini potpuno prirodni i bez štetnih aditiva“, kaže dr MIčel.
Vitamin E
Dr Mičel objašnjava: „Dugo se smatralo da je vitamin E koristan za ljudsko telo, ali istraživanja su pokazala da nije nužno vredan uzimanja. Tačnije, čini se da vitamin E ima mali ili nikakav uticaj na zdravlje kardiovaskularnog sistema i kognitivne sposobnosti.Pored toga, neke studije ukazuju na moguće rizike prilikom uzimanja suplemenata vitamina E kod osoba s određenim bolestima i onima koji piju pojedine lekove. Dakle, s obzirom na nedostatak konkretnih dokaza o njegovoj efikasnosti i potencijalu štete, vitamin E u formi dodatka ishrani bi možda trebalo da preskočite.
„Vitamin E je esencijalni nutrijent u mnogim namirnicama i od vitalnog je značaja za borbu protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti ćelije. Konzumiranje uravnotežene dijete bogate prirodnim izvorima vitamina E može ponuditi značajne zdravstvene prednosti. Neki dobri izvori vitamina E su bademi, semenke suncokreta, puter od kikirikija, pinjoli, avokado, spanać i većina drugog lisnatog povrća. Ostali izvori uključuju maslinovo ulje i biljna ulja poput repice ili kukuruza. Vitamin E možete dobiti i iz pšeničnih klica – namirnice bogate hranljivim materijama prepune vitamina i minerala. Pored ovih biljnih izvora, jaja mogu da sadrže i značajnu količinu prirodnog vitamina E ako kokoške koje ih proizvode vode zdrav način života na otvorenom“, dodaje dr Mičel.
Vitamin K2
Prema dr Mičel, „Uzimanje vitamina može imati koristi za opšte zdravlje osobe, ali neki suplementi, kao što su vitamin K2 i niacin, nisu vredni ni vašeg vremena ni novca. Vitamin K2 se nalazi u obliku MK-4 i on pomaže usmeravanju kalcijuma i drugih minerala do njihovog odredišta u telu. Međutim, oralno uzimanje ovog vitamina može imati štetne efekte na zdravlje, uključujući povećan rizik od razvoja raka prostate ili prekomernog krvarenja zbog prekomerne proizvodnje karboksilovanih proteina zavisnih od vitamina K.“
„Vitamin K je esencijalni nutrijent za dobro zdravlje, a mnogi ljudi se obraćaju prodavnici za suplemente i dodatke ishrane kako bi dobili svoju dnevnu dozu. Međutim, puno prirodnih izvora vitamina K može pružiti bolji podsticaj zdravlju. Na primer, lisnato zeleno povrće kao što su kelj, krastavci i spanać sadrže velike količine vitamina K koji se lako može uključiti u uravnoteženu ishranu. Za odrasle koji žele da povećaju unos vitamina K putem prirodnih izvora, blitva, prokelj i brokoli su takođe odličan izbor. Prirodni izvori vitamina K se obično nalaze u mlečnim proizvodima, uključujući sir i jogurt, tako da oni mogu biti ukusni dodaci obrocima“, objašnjava dr Mičel.
Niacin
„Niacin, takođe poznat kao vitamin B3, je hranljiva materija koja može da pomogne u održavanju normalnog metabolizma i kardiovaskularnog zdravlja kada se uzima u odgovarajućim dozama“, kaže dr Mičel i dodaje: „S druge strane, uzimanje suplemenata niacina može biti povezano sa nizom rizika. Visoke doze niacina su povezane sa uznemirenim stomakom, povećanim rizikom od krvarenja i oštećenja bubrega, i drugim ozbiljnijim simptomima kao što su prestanak zgrušavanja krvi, oštećenje jetre i smanjenje osetljivost na insulin. Bilo bi od pomoći ako biste razgovarali sa svojim lekarom ili farmaceutom pre nego što uzmete bilo koji dodatak niacina kako biste bili sigurni da je bezbedan za vas i odredili odgovarajuću dozu za vaše individualne potrebe. To može pomoći da se minimiziraju potencijalni neželjeni efekti i maksimizira efikasnost suplementa u promovisanju zdravog života.“
„Niacin je esencijalni nutrijent sa širokim spektrom prednosti za telo. Na sreću, postoji mnogo prirodnih izvora niacina koji mogu pomoći u održavanju optimalnog zdravlja. Mlečni proizvodi poput mleka i jogurta su odlični izvori niacina, dok drugi životinjski proizvodi kao što su jaja, meso organa, riba i živina ga takođe sadrže. Biljna hrana kao što su mahunarke, orasi, integralne žitarice i lisnato zeleno povrće takođe snabdevaju niacin i predstavljaju odličan dodatak svakom planu zdrave ishrane. Dakle, bez obzira da li jedete meso ili ste vegetarijanac, dobijanje dovoljno niacina iz prirodnih izvora ne bi trebalo da bude previše teško“, savetuje dr Mičel.
Vitamin A
Dr Mičel nam kaže: „Iako je vitamin A esencijalni nutrijent neophodan za dobro zdravlje, uzimanje suplemenata možda nije najbolji način da ga unosite u organizam. Kao i kod svakog drugog leka, previše suplemenata – u ovom slučaju, vitamina A – može ostaviti štetne posledice na vešem telu. Previše vitamina A može izazvati oštećenje jetre, suvu kožu i krhke kosti.“
„Uzimanje prevelikih nivoa suplementa koji vašem telu nije potreban takođe može biti gubitak novca jer su suplementi često skuplji od dobijanja istih hranljivih materija iz namirnica kao što su jaja, šargarepa i spanać. Dakle, umesto da se oslanjate na suplemente kao lak izvor ishrane, obratite pažnju na svoje potrebe u ishrani i pravite hranljive obroke koji sadrže preporučene nivoe vitamina A iz namirnica bogatih ovom hranljivom materijom“, zaključuje dr Mičel, prenosi City magazine.