Glas Javnosti
posta

KOLIKO NAS JE KOŠTALA "SPUTNJIK" VAKCINA? Torlak iskeširao ogromnu sumu

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak je do sada nabavio opremu i materijal za proizvodnju vakcine Sputnik V u vrednosti od 10,1 miliona evra. Vlada je iz budžetske rezerve odobrila i dodatnih 696 miliona dinara (oko 5,9 miliona evra).

Vlada je prošle nedelje donela rešenje kojim je Ministarstvu zdravlja odobrila 5,9 miliona evra za "nedostajuća sredstva" potrebna Torlaku za naknadu troškova proizvodnje vakcine Gam-KOVID-Vak (Sputnik V), objavljeno je u Službenom glasniku.

Samo ruske i kineske vakcine protiv korone platili smo 106 miliona evra, piše Nova ekonomija.

Institut Torlak je od aprila 2021. godine do danas sklopio više ugovora o nabavci opreme i materijala potrebne za proizvodnju ruske vakcine.Nabavke su vredne više od deset miliona evra, a odnose se, između ostalog, na kupovinu opreme za proizvodnju vakcine i pranje laboratorijskog posuđa, štampanog materijala, ambalaže, etiketa i bočica.

Ministar Nenad Popović je u aprilu prošle godine saopštio da je Institut Torlak potpisao Sporazum o transferu tehnologija sa Ruskim fondom direktnih investicija i ruskom farmaceutskom kompanijom Generijum, kojim se prenose podaci o procedurama i tehnologijama za proizvodnju vakcine "Sputnjik V" u Srbiji.
Torlak prihodovao 2,5 miliona evra od testiranja na koronu

Nova ekonomija je tada zatražila tekst sporazuma od Insituta Torlak i Ruskog fonda direktnih investicija, ali odgovore nisu dobili.Vakcina "Sputnik V" koja se proizvodi u Torlaku je registrovana za upotrebu u oktobru 2021. godine, vidi iz podataka Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS).

I u novembru iste godine ALIMS je doneo još jedno rešenje o registraciji vakcine za obe komponente.

Rešenje ALIMS-a važi do 2071. godine.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR