Glas Javnosti

SZO DALA ZELENO SVETLO: Torlak u transferu tehnologije za proizvodnju NAJSAVREMENIJIH lekova i vakcina

Društvo
Autor: Glas javnosti

Direktorka "Torlaka" Vera Stoiljković istakla je da je ova ustanova dobila obaveštenje od SZO da će Srbija učestvovati u transferu tehnologije informacione RNK za proizvodnju lekova i vakcina.

SZO je procenila da naš iInstitut ispunjava neophodne uslove za proizvodnju vakcine najsavremenije mRNA tehnologije, a Srbija će biti jedna od zemalja gde će se ove vakcine proizvoditi.

Krajem februara stigla je dobra vest da će Srbija moći da proizvodi najsavremeniju vakcinu za mnoge bolesti, kod nas je u ovom trenutku poznata kao vakcina protiv kovida 19, takozvana mRNA vakcina.


Direktorka Instituta "Torlak" Vera Stoiljković rekla je za RTS da je ta ustanova dobila obaveštenje od SZO da će Institut "Torlak", odnosno Srbija učestvovati u transferu tehnologije informacione RNK za proizvodnju lekova i vakcina, te da je ovo veliki korak - to je budućnost, ono što će napraviti tri koraka napred u osavremenjavanju ovih proizvodnji.

- Mi se sa tim tehnologijama još nismo upoznali, zato služi ovaj transfer tehnologije, upoznali smo se sa efektima koje vakcine imaju i svi smo zadovoljni, efekti su savršeni, to je napredna tehnologija. Nadamo se i očekujemo da ćemo u dogledno vreme uspeti da je osvojimo zajedno uz podršku Vlade i Ministarstva zdravlja kao i do sada - kaže dr Stoiljković, a prenosi RTS.


- Nakon perioda kada smo se oporavljali, sada osvajamo nove tehnologije, proizovdimo nove vakcine, napredujemo. Kada budemo usvojili novu tehnologiju za informacionu RNK, moći ćemo mnogo više, to se ne odnosi samo na kovid vakcinu već i na mnoge druge vakcine i lekove - dodala je ona.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR