Belanca su odličan izvor proteina, a žumanca su prepuna vitamina i minerala, kaže dijetetičarka Lindzi Vengler.
Ali da biste izvukli najbolje od jaja, morate paziti kako ih pripremate. Iako ne postoji pogrešan način pripreme jaja neke metode nisu toliko zdrave.
Mnogi dijetetičari i nutricionisti kažu da je najnezdraviji način pripreme jaja prženje na puno ulja i na jakoj vatri.
„Ako pržite jaja na puteru, mogli biste poništiti neke od zdravstvenih prednosti jaja. Jaja su prirodno bogata proteinima i malo zasićenih masti, ali čim dodate puter, zasićena mast u vašem jelu raste”, kaže dijetetičarka Catherine Basbaum.
„Pripremanje jaja sa minimalnim sadržajem masti ili korišćenje nezasićenih masti kao što su maslinovo ulje ili ulje avokada su zdravije alternative. Tvrdo kuvana ili poširana jaja su način za pripremu jaja bez potrebe za dodatnom masnoćom“, kaže Tomaino.
„Poslužite jaja sa izdašnom porcijom povrća za dodatne hranljive materije i vlakna. Lisnato povrće poput kelja, spanaća i rukole odličan je dodatak jajima, kao i povrće poput špargle, brokolija, paprike i luka“, savetuje Tomaino.
Glas javnosti/ N01S