Jaja se obično najbolje koriste u roku od tri nedelje, ali prema USDA, rok trajanja na kartonima ne bi trebalo da bude duži od 30 dana od datuma pakovanja. To je dan kada se jaja peru, klasifikuju i stavljaju u kutiju.
Na „She Knows“ navode da neke kutije za jaja imaju i trocifrenu šifru koja predstavlja dan u godini počevši od 1. januara, koji je označen kao „001“ do 31. decembra, koji je označen kao „365“.
Međutim, USDA nije tako stroga u pogledu konzumiranja hrane nakon isteka roka. Kažu da ako je rok trajanja prošao, proizvod bi i dalje trebalo da bude bezbedan i zdrav ako se njime pravilno rukuje sve dok vreme kvarenja nije vidljivo.
Naravno, ako iz bilo kog razloga jaja izgledaju loše, slobodno ih bacite. Ukratko, ako se osećaju kada ih razbijete, nemojte ih jesti.
Prema zvaničnom sajtu američke vlade „Foodsafety“, sirova jaja u ljusci mogu se čuvati u frižideru tri do pet nedelja. Ne preporučuje se zamrzavanje u ljusci. Umesto toga, oni predlažu da razbijete ta jaja, umutite ih, a zatim ih čuvate u posudi bezbednoj za zamrzavanje.
Malo je verovatno da će se jaja pokvariti u frižideru, ali će se vremenom osušiti. Jaja se ne kvare automatski nakon određenog datuma. Ako jaja već nemaju salmonelu, onda neće dovesti do spontanog stvaranja bakterija u frižideru.
Ako jaja sadrže salmonelu, broj bakterija će biti prilično nizak jer ne rastu u hladnom okruženju. Pravilno rukovanje i kuvanje će ubiti sve prisutne bakterije.
Jednostavan način da proverite svežinu jajeta je da ga stavite u posudu sa vodom. Sveže jaje će potonuti, a starije će plutati. Takođe, savetuje se upotreba svežih jaja za poširanje i druge recepte kod kojih je oblik važan, a starija jaja čuvati za kajganu i druga slična jela.
Glas javnosti/ N01S