Glas Javnosti

Kardiolog upozorio na najgore priloge iz restorana brze hrane

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Kada kod kuće nema spremljenog jela, uglavnom prva alternativna opcija nam je neki kisok ili restoran brze hrane. Sa porodicom, partnerom ili prijateljima često odemo na hamburger, giros i slično. Ukoliko se ovo dešava s vremena na vreme to je prihvatljivo.

Ali, često konzumiranje ove hrane trebalo bi izbegavati u širokom luku, pogotovo što neretko pojedemo više nego što smo hteli.

Pomfrit, pohovani sir ili kolutići luka spadaju u priloge koje biste svakako trebalo da preskočite jer se pripremaju se u dubokom ulju:


- Najgorim prilozima smatraju se prženi krompirići, pohovani sir ili kolutići luka. Takva hrana je pržena u dubokom ulju i izuzetno je nezdrava jer je prepuna masnoće i soli. To može dodatno da začepi arterije, što može da dovede do srčanog i moždanog udara - upozorava kardiolog dr Nitin Bhatnagar, pa dodaje:


- Svako treba da zna da je učestalo jedenje takve hrane štetno za zdravlje srca i arterija i izlaže vas većem riziku od bolesti srca. Sve što je preterano, dovodi do hemijske neravnoteže u telu. Zato, imajte u vidu da u svemu treba da budemo umereni.

Ovo potvrđuju i rezultati jednog istraživanja objavljeni u American Journal of Clinical Nutrition u kom je učestvovalo 4500 odraslih osoba. Utvrđeno je da ljudi koji jedu pomfrit više od dvaput nedeljno, imaju dvostruko veći rizik od rane smrti.

Ovde nije problem u namirnici, već u načinu pripreme - krompir se prži u velikoj količini ulja kako bi bio ukusniji.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR