U većini slučajeva reč je o intoleranciji koja se u mnogočemu razlikuje od klasične alergije. Upravo zato što simptomi mogu da budu veoma slični, ostajemo zbunjeni. Ali, kako možemo da razlikujemo intoleranciju od alergije na hranu?
„Klasična alergija na određenu hranu utiče na celokupni imunološki sistem. Čak i male količine štetne hrane mogu da izazovu niz simptoma, od kojih neki mogu da budu opasni po život. Nasuprot tome, intolerancija na hranu često utiče samo na probavni sistem i prouzrokuje manje ozbiljne
Kakvo je objašnjenje struke?
‘“Ako imate intoleranciju na hranu, možda ćete moći bez problema da jedete male količine štetne hrane. Isto tako, možete spriječiti eventualnu reakciju. Na primer, ako imate intoleranciju na laktozu, možda ćete moći da pijete mleko bez laktoze ili uzimati tablete s enzimom laktoze za pomoć probavi“, kaže dr Li.
On dodaje da uzroci intolerancije na hranu uključuju nedostatak enzima potrebnog za potpunu probavu hrane, netoleranciju na laktozu, sindrom iritabilnog creva i osetljivost na pojedine aditive u hrani, prenosi index.hr.
U slučaju da primećujete pojavu bilo kakve reakcije nakon jedenja određene hrane, stručnjaci preporučuju da posetite lekara kako bi on utvrdio da li je reč o alergiji ili intoleranciji na hranu. Iako je neprijatna, intolerancija nije opasna po život kao što je to slučaj s alergijom koja, ako reakcija bude dovoljno jaka, može da bude i kobna, upozoravaju stručnjaci.
“Ako ste kojim slučajem alergični na određenu hranu, mogli biste biti u opasnosti od po život opasne alergijske reakcije, odnosno anafilaksije, čak i ako su prethodne reakcije bile blage. Zato je vrlo bitno na vrijeme naučiti prepoznati tešku alergijsku reakciju i znati što učiniti u slučaju da se ona pojavi“, zaključuje Li.