Mineral cink je jedan od pet najvažnijih minerala za ljudsko telo, uz gvožđe, kalcijum, magnezijum i kalijum. On ima nekoliko važnih uloga u telu. Između ostalog, doprinosi kognitivnim sposobnostima i pamćenju i pomaže telu da proizvodi važan tiroidni hormon T3.
Takođe, cink doprinosi boljem funkcionisanju imunog sistema, deobi ćelija, bržem zarastanju rana i regeneraciji tkiva, opštem rastu i razvoju čoveka, zbog čega je važno da trudnice unose dovoljne količine ovog vrednog minerala.
Kamenice su jedan od najboljih izvora cinka, a sadrže i dosta selena, koji doprinosi sintezi hormona štitne žlezde. Da biste u svoj organizam uneli dovoljno svih hranljivih materija, pravilo broj jedan je da što češće konzumirate različite vrste tamnozelenog lisnatog povrća.
Različite vrste žitarica takođe su bogate mineralima, a odličan izvor su i jaja i alge. Dodatne količine cinka se takođe mogu dobiti putem dijetetskih suplemenata.
Iako telu nisu potrebne velike količine cinka, može se desiti da ga u organizmu nedostaje. Ljudsko telo nema sposobnost da skladišti cink u rezervi, što znači da je važno redovno unositi dovoljne količine hranom.
Nedostatak cinka može se manifestovati u obliku akni, ekcema, suve, ljuskave kože, seboroičnog dermatitisa ili alopecije. Mogu se javiti i nespecifične oralne ulceracije ili beli sloj na površini jezika.
Takođe se mogu pojaviti i respiratorni i gastrointestinalni problemi, gubitak apetita, letargija i gubitak kose, a i rane sporije zarastaju.
S obzirom na to da se cink dobijen iz mesa mnogo efikasnije apsorbuje u organizmu, vegetarijancima se preporučuje da konzumiraju veće količine mahunarki, soje, pasulja, orašastih plodova i prehrambenih proizvoda od celog zrna.
Glas javnosti/Zadovoljna.rs