Glas Javnosti

ŠTA JE GIHT : Kako se dobija i kakve veze on ima sa dijabetesom?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Giht je oblik artritisa koji napada zglobove i izaziva bolne upale i otok. Ova bolest je i metaboličko oboljenje i posledica visokog nivoa mokraćne kiseline u krvi. Pod dejstvom kiseline moguće su iznenadne i jake epizode bola, koji uglavnom prvo zahvata nožni palac, a može se javiti i na kolenu ili skočnom zglobu

Fruktoza je oblik šećera kojeg najviše ima u voću, medu i visokofruktoznom kukuruznom sirupu, koji može delovati na razvoj gihta. Pacijenti bolesni od gihta mogu imati bolne epizode, a bolovi obično pogađaju jedan po jedan zglob. Javlja se crvenilo, osetljivost, otok i ukočenost zgloba.

Konzumacija fruktoze izaziva oslobađanje purina, a hrana bogata purinima povećava nivo mokraćne kiseline u krvi. Mokraćna kiselina proizvodi kristale koji se mogu taložiti u zglobovima i rezultirati bolovima.

Namirnica na kojoj se ne štedi

Visoko fruktozni kukuruzni sirup je namirnica koju bi moralo da izbegavaju osobe koje pate od gihta. Visoko fruktozni kukuruzni sirup je glavni sastojak procesuirane hrane. Proizvođači na njemu ne štede, slađi je i jeftiniji od običnog šećera.

Ima ga dosta u industrijskom keksu i slatkišima, zaslađenim i gaziranim pićima, pekarskim proizvodima. Konzumiranje hrane i pića zaslađenih ovim sirupom se dovodi u vezu sa većim rizikom od nastanka gihta.

Kako prirodni šećeri deluju na giht?

Med i sirup agave su prirodni šećeri sa visokim sadržajem fruktoze, koji mogu dovesti do napada gihta ako se često konzumiraju. Sirup ili nektar agave je uobičajeni zaslađivač u hrani i pićima.  S druge strane, i pored toga što voće sadrži fruktozu, onp je bogato biljnim vlaknima, antioksidansima, vitaminima i mineralima, koji mogu biti od koristi kada je u pitanju savladavanje simptoma gihta.

Istraživanja naglašavaju da prirodno i celo voće ne izaziva štetne efekte. Upozorava se i da samo određene vrste voća mogu da izazovu bolove. Generalna preporuka jeste da se izbegavaju voćni proizvodi, kao što su sok ili sos od jabuke, koji su visoko koncentrisani izvori fruktoze siromašni hranjivim materijama.

Žuti i beli šećer

Žuti i beli šećeri mogu da razbuktaju simptome gihta slično kao prirodni šećeri. I pored toga što ne sadrže fruktozu, njihovo redovno konzumiranje se dovodi u vezu sa upalom. Ishrana bogata rafinisanim šećerima dovodi se u vezu i sa drugim zdravstvenim stanjima koja mogu pogoršati simptome gihta, poput dijabetesa tipa 2, bolesti srca i gojaznosti.

Ukoliko patite od gihta preporuka je da se izbegavaju hrana i pića sa visokim sadržajem fruktoze, kao što su gazirana pića, voćni sokovi, energetska pića. Gazirana pića i sportska pića često se zaslađuju visoko fruktoznim kukuruznim sirupom, dok su voćni sokovi prirodno bogati fruktozom, ali ne sadrže vlakna celog voća.

Glas javnosti/T02S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR