Glas Javnosti

KAD JE VRUĆE LJUDI VOLE DA SPAVAJU GOLI: Koliko je to dobro za naš organizam

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Kada spavate goli, znoj se skuplja na telu i tu ostaje, što nije dobro jer će vam telesna temperatura tokom noći značajno pasti i znoj će vas previše rashladiti.

Iako se često navode dobre strane spavanja bez odeće, dr Sofi Bostok, specijalista za poremećaje spavanja sa portala thesleepscientist.com, kaže da nije preporučljivo da spavamo goli na velikoj vrućini jer nam je telesna temperatura dovoljna noću, ne ma koliko je vruće napolju.

"Kada spavate goli, znoj se skuplja na telu i tu ostaje, što nije dobro jer će temperatura tela tokom noći pasti i znoj će vas previše rashladiti", rekao je dr Bostok, koji savetuje spavanje na svetlosti i prozračne pidžame i spavaćice.materijal, koji će upijati znoj sa tela.Drugi način da nas spreči da nam bude prevruće tokom vrućih noći, kaže ona, jeste da držite roletne ili zavese navučene u spavaćoj sobi ceo dan tako da svetlost i toplota ne uđu. "Ako vam je soba toplija nego napolju, ne držite prozore otvorene tokom dana, već ih otvorite malo pre nego što odete u krevet", predlaže ona.

Takođe, dodaje, skinite sa kreveta jorgane i teška, debela ćebad, ostavljajući samo pamučni čaršav ili lagano pamučno ćebe. Tanka pamučna ćebad upija znoj, pa ih je uvek dobro imati pored sebe na krevetu“, rekla je ona, a za bolji san na vrućini preporučuje tuširanje pola sata pre spavanja.

"Kao što mnogi misle, ne morate da se tuširate hladnom vodom da biste se ohladili; pomoći će i topli tuš ili kupka, što takođe snižava osnovnu telesnu temperaturu", objasnila je doktorka.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP