Glas Javnosti

U KOJU GRUPU SPADATE : Vredan radnik ili radoholik otkrijte razliku

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Uspeh se postiže trudom i radom, ali ne i žrtvovanjem sopstvene privatnosti i života. Vredan radnik i radoholičar nisu sinonimi. Razlika je velika i očigledna.

Radoholici su u stanju da rade i preko radnog vremena i bez slobodnog dana. Oni su takoreći zavisnici od posla. Nasprot njima, vredni radnici ne iscrpljuju sebe do iznemoglosti, ne žrtvuju svoj privatni život i zdravlje zarad posla.

Vredni ljudi imaju svoja pravila, mogu ostati par sati preko radnog vremena u slučaju da ne završe započeto, ali ne žrtvuju svoje slobodno vreme i život bez preke potrebe.

Kada govorimo o radoholicima, oni su kao i zavisnici od alkohola ili bilo koji drugi zavisnici, koji uživaju u malim momentima sreće. U ovom slučaju kada je zavisnik rada u pitanju, njegovo nezadovoljstvo će rasti iz dana u dan, jer njegova prava sreća ne leži u radu, koliko god vam to paradoksalno izgleda.

 
Oni tako nesrećni vremenom počinju da utiču na postizanje rezultata kompanije, na rad ostalih radnika u organizaciji, jer oni ne funkcionišu u timu, već kao individualci. Stalna potreba za dokazivanjem i takmičarski duh kome su potčinjeni, ne može ih učiniti timskim radnikom, već konkurentom ostalih kolega, zbog svoje nametljive prirode.

Kultura poslovanja i poslovna pravila se u današnjici menjaju brzinom svetlosti, zbog čega je radoholiku sve teže da se uklopi u poslovni ambijent.


Stoga, rešenje za jednog radoholika, jeste da se uspostave granice u poslovanju u vidu radnog vremena gde se neće ostajati prekovremeno, sa podsticanjem  socijalizacije i kolegijalnosti u okviru organizacije u kojoj posluje piše kolumnistkinja Aleksandra Anđelković

Ponekad ste sami svoj lekar, ali u ovoj slučaju nije lako odrediti  svoju dijagnozu da li ste i vi možda radoholik ili samo jednostavno uživate u poslu koji radite.

Kada biste malo bolje razmislili realnost je drugačija, ovakva činjenica jeste pogubna i za vas kao radnika i za kompaniju.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR