Glas Javnosti

MASNA JETRA JE UZROČNIK MNOGIH BOLESTI. Evo kako GUJINA TRAVA pomaže kad JETRA kaže UPOMOĆ

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Gujina trava ili sikavica je krupna, snažna impozantna dvogodišnja zeljasta biljka, visoka do 150 cm, koja lici na šaren bujan čkalj. Listovi su tigrasto prošarani belim prugama. Cvetovi i listovi su bodljikavi. Cvasti su krupne i crvene.

Stanište

Cveta celog leta, u drugoj godini. Raste kraj puteva i naselja u južnim krajevima i u Primorju.

Lekoviti deo biljke

Upotrebljava se zreo plod, ređe list (Silybi fructus et folium). Glavni lekoviti sastojci su tiramin i histamin. U plodu ima 0,1% etarskog ulja, malo tanina, flavonoida, masnog ulja, belančevine, raznih šećera i drugih ugljenih hidrata i smole. Zahvaljujući prisustvu tiramina, plod badelja povećava krvni pritisak. Daje se protiv astme, senske groznice, glavobolje i koprivnjače. Upotrebljava se i kao gorko sredstvo za jačanje, posebno posle teških operacija i bolesti.

Lekovito delovanje

Silimarin deluje protiv brojnih otrova jetre (kao antagonist). Menja spoljnu građu jetrenih (hepatocita), tako da u nju više ne prodiru otrovi. Aktivira enzime koji u jetri razgrađuju strane materije, podstiče obnovu ćelija nakon oštećenja, delimično utiče i na modulaciju imuniteta. Povoljno utiče na oštećenja jetre npr. masne jetre, ciroze jetre. U narodu se upotrebljava za ublažavanje napada žuči, protiv šećerne bolesti, zatvora, za lečenje hemoroida i dr.

Pripremaju se čajevi protiv niskog pritiska, za jačanje, bolji apetit, protiv morske bolesti, smetnje u žuči (kamen, bolovi) i protiv šećerne bolesti.

 
Priprema čaja

1 kašičica sikavice se prelije s 2 dcl vrele vode, ostavi da ostoji 10 do 20 minuta, procedi i nezaslađeno pije pre jela, 2 do 3 puta dnevno, polako u gutljajima.

(Glas javnosti/Žena Blic/ Herbateka)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR