Stručnjaci kažu da, iako je ovas jedna od najzdravijih žitarica, ovsena kaša može biti vrlo štetna po naš organizam i zdravlje. Mnogi ljudi koji žele da na zdraviji način započnu dan, obezbede normalan rad creva ili skinu neki kilogram viška posežu za ovsenom kašom, odnosno fabričkim proizvodom koji se nikako ne preporučuje.
Naime, brze ovsene kaše se prave od ovsenih pahuljica koje su skuvane na pari i ponovo osušene, ali imaju i neki dodatak ukusu poput čokolade, cimeta ili voćne arome. Ovakvi fabrički proizvodi su najčešće puni šećera i soli, ali i drugih aditiva i boja. Stručnjaci naglašavaju da ovsene kaše imaju visok glikemijski indeks, što je posebno zabrinjavajuće za dijabetičare, jer od njih nivo šećera u krvi brzo raste.
Da biste bili sigurni da zaista jedete zdrav obrok, napravite sami ovsenu kašu, koristite ovas, lan, čia seme, susam i brojne druge namirnice koje možete naći na meru u radnjama zdrave hrane. Sve to pomešajte sa jogurtom, po ukusu dodajte neko sveže voće i tako ćete biti sigurni da ćete uneti u organizam sva potrebna vlakna, vitamine i minerale.