Glas Javnosti

IZVOR ZDRAVLJA ILI JOŠ JEDNA PREVARA? Stručnjaci otkrili koliko je ZEOLIT zdrav

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Zeolit nije neki konkretan prah, već ime za oko 200 raznih minerala koji se mogu naći u prirodi. Njegovo delovanje u humanoj medicini se još uvek pomno istražuje.

Zeolit se takođe može proizvesti i veštačkim putem. Sa idejom "prirodne medicine" sve su češće priče o zeolitu kao "magičnom leku" koji čisti sve otrove iz tela.

Specifična upotreba u medicini i veterini rezervisana je za proizvod nazvan klinoptilolit. Ova vrsta zeolita je u ogromnim količinama korišćena, recimo, u Černobilju, posle nuklearne katastrofe, gde su ga dodavali u otpadnu vodu kontaminiranu radijacijom, te davali stoci u hrani kako bi eliminisali neke efekte zračenja.

Iskustva pokazuju da zeolit doprinosi oslobađanju od nekih toksina kod životinja, zato je odobren za ishranu stoke od 201. godine dok nije odobren kao dodatak ishrani za ljude.

- Broj kliničkih studija o uticaju klinoptolita na ljude je još uvek nizak i svi imunomodularni, antikancerogeni i antioksidativni efekti tek treba da se detaljnije prouče - navodi se naučnom članku objavljenom u časopisu "Front Farmakol", 2018. godine. 

Iako na internetu postoje pozitivna iskustva mnogih ljudi, to ipak treba razmatrati sa oprezom.

- Zeolit može da bude koristan, ali naravno da nema ni govora o tome da možete da ispijate litre kafe dnevno, konzumirate alkohol ili gazirane napitke, jedete peciva iz pekare i brzu hranu, i da očekujete da će zeolit sve to uspeti da pokrije - kaže nutricionista Marija Bojović, a prenosi lepaisrecna.mondo.rs.

Prema njenim rečima, za pravu prirodnu detoksikaciju neophodno je da jedete sveže voće i povrće, da pijete puno vode i da se bavite fizičkom aktivnošću svakoga dana.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP