Glas Javnosti

SPASITELJ VAŠEG ORGANIZMA: Očistiće vaše KRVNE SUDOVE i pomoći SRCU da normalno RADI

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Rano proleće je vreme kada se u šumama, ali i na gradskim pijacama može pronaći sremuš, neverovatno lekovita i veoma ukusna biljka.

Po narodnom verovanju sremuš je prva stvar koju medved pojede kad se probudi posle dugog zimskog sna. Navodno, ovo je još jedan dokaz da životinje instinktivno znaju šta je dobro za njihovo zdravlje, jer je sremuš idelno sredstvo za čišćenje organizma od toksina nakupljenih tokom zimskih meseci.

„To što važi za medvede, važi i za ljude“, naglašava Momčilo Antonijević, „Svima iskreno preporučujem da iskoriste ove rane prolećne dane kada je sezona sremuša u toku. Može da se kupi i na pijacama, a možete da ga uberete i sami“, dodaje narodni travar.



Posle tog zimskog perioda, kada smo jeli jako mnogo masne hrane, koja ne deluje dobro na naš kardiovaskularni sistem, sremuš se pojavljuje bukvalno kao spasitelj, koji će da očisti naše krvne sudove i pomogne našem srcu da normalno radi, naglašava Antonijević.

"Da bismo postigli potpun efekat i očistili organizam, potrebno je da sremuš jedemo svaki dan, u kontinuitetu dve nedelje“, naglašava narodni travar.

Sremuš može da se koristi samo kao svež. Ne može da se suši niti konzervira na bilo koji način, osim da se napravi tinktura. Takođe, bilo bi dobro sremuš što manje seckati.



Deluje i na bakterije i na gljivice

Dokazano je čak i antivirusno dejstvo sremuša, posebno na virus gripa i neke druge viruse. Količina eteričnih ulja i aktivnih jedinjenja u sremušu je takva da bakterije ne mogu da postanu rezistentne. Sremuš, kao i njegov pitomi rođak, beli luk, sadrži sumporna jedinjenja koja deluju antibakterijski.

"Ukoliko imate sistemsku kandidijazu, idelano bi bilo da koristite sremuš, pošto on sadrži i prebiotike, jedinjenja koja su zapravo hrana za korisne bakterije u našem organizmu, kako bismo pobedili gljivičnu infekciju koja se pojavila u našem telu“, dodaje Antonijević.



Kako se priprema

Sremuš može da se prži sa jajima, može da se dodaje u proju sa sirom, može da se mesi hleb sa sremušom, ali generalno, ukoliko ga koristimo da očistimo kardiovaskularni sistem, najbolje je da bude svež.

Momčilo Antonijević preporučuje i jedan zanimljiv recept za pripremu salate od sremuša. Potrebno je iseckati jednu vezu sremuša na krupnije komade. Od začina staviti samo malo soli i kiselo mleko, po mogućstvu ovčije. Umesto ulja, dodati mešavinu mlevenih semenki - recimo sirovu bundevinu golicu i suncokret.

Kapi od sremuša

Kapi od sremuša za čišćenje krvnih sudova, protiv povišenog holesterola i visokog pritiska, preventivno deluju protiv srčanog i moždanog udara.

Sto grama što svežijih listova sremuša, doboro oprati, iseckati i staviti u čistu teglu, pa preliti sa 300 mililitara 70% alkohola. Teglu dobro zatvoriti, promućkati i ostaviti na tamnom i hladnom mestu dve nedelje, uz češće mućkanje.

Nakon dve nedelje tečnost procediti, ostaviti da se izbistri, pa pažljivo odliti od eventualnog taloga. Sipati u čiste staklene bočice i čuvati na tamnom mestu.

Pije se tri puta na dan po 15 kapi razmućenih u mlakom čaju od lanenog semena. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR