Glas Javnosti

ISKORISTITE SVEŽE POVRĆE: Cveklu i tikvicu je najbolje jesti sirove, a paradajz je najzdraviji kad je kuvan

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Pred nama je proleće, a to znači da će u baštama, na pijacama i u prodavnicama biti svežeg voća i povrća. Voće uglavnom jedemo sirovo, ali povrće se može termički obraditi ili jesti presno. Kako je koje najbolje i najzdravije pripremiti za „RTS ordinaciju" otkrila je nutricionistkinja Ana Todorović.

Sirovo povrće zbog velikog broja vitamina i fitonutrijenata predstavlja važnu stavku u svakom zdravom jelovniku. Ipak, neko povrće je poželjno termički obraditi kako bi se oslobodili antioksidansi koji su korisni za organizam. 

"Postoje neka zdravstvena stanja kada sirovo povrće može da bude teško varljivo, pa je više preporučljivo u barenom obliku. To je kada neko ima hronični gastritis, pogotovu u akutnoj fazi, onda preporučujemo samo nešto bareno. Takođe i nakon nekih operativnih zahvata, ali to su zaista neka specifična stanja, ovako za konzumaciju sirovog povrća nema nekih kontraindikacija", navodi nutricionistkinja, prenosi RTS.


Dodaje da je paradajz zdrav i u sirovom stanju, ali kada je termički obrađen oslobađa se moćan antioksidans likopen i višestruko je koristan, prevashodno za kardiovaskularne pacijente. Jako je zdrav za pluća i kod muške populacije kod prostate, tako da se muškarcima nakon četrdesete godine preporučuje svakodnevno jedna čaša soka od kuvanog paradajza. 

"Zbog prisustva vitamina i minerala u kupusu, svakako da je jako dobar u svežem stanju, ono što je specifično za kupus je da kada neko ima problem sa štitastom žlezdom (Hašimotom), on je mnogo bolji da se koristi u termički obrađenom stanju.Tikvice u svežem obliku čuvaju sve minerale i vitamine, koru treba skinuti zbog svih tretiranja", navodi Ana Todorović.

Brokoli i karfiol mogu da se jedu sveži.

Brokoli i karfiol se jedu i sveži, dobro oprani. Pojedini antioksidansi se kuvanjem oslobađaju i pojačavaju, pogotovo u brokoliju. Zato je savet da se brokoli ne prekuva, već da se kratko obari od tri do pet minuta, a da se posle "istušira" hladnom vodom kako bi se sačuvali enzimi koji su dobri za varenje.


"Bebi spanać se više koristi za salate u svežem obliku. Kada govorimo o starijem spanaću i o blitvi, dobro je skuvati ih kratko, zapravo obariti na pari. Gvožđe će bolje da bude iskoristivo za naš organizam i ono što je specifično za spanać i za zeleno povrće je da ima oksalata, pogotovo oko drške, pa drške treba skidati.Oksalati remete apsorpciju gvožđa i kalcijuma i ono što se generalno pravi kao greška je kombinovanje zelenog povrća sa mlekom", naglasila je nutricionistkinja. 

Šargarepa, cvekla, celer

"Glikemijski indeks, zapravo brzina kojom će podići šećer u krvi, kada je šargarepa skuvana mnogo je drugačiji nego kada je ona u sirovom obliku. Sirova šargarepa ima manji glikemijski indeks, ali kada se kuva ima više beta-karotena koji se pretvara u vitamin A u našem organizmu", rekla je nutricionistkinja Ana Todorović.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR