U novoj nasumičnoj, longitudinalnoj studiji, istraživači su pokazali da konzumiranje dijetalnih nitrata poboljšava mišićne performanse i objašnjavaju zašto je to moguće. Studija je otkrila da je tokom vežbanja kod učesnika došlo do povećanja obrtnog momenta snage mišića ili snage za oko 7 odsto, za razliku od onih koji su uzimali placebo. Studiju su sproveli naučnici sa Univerziteta Ekseter u Velikoj Britaniji, zajedno sa istraživačima sa Univerziteta u Kvinslendu, Australija i Nacionalnih instituta za zdravlje Sjedinjenih Američkih Država (NIH). Rezultati studije objavljeni su u časopisu Acta Physiologica.
Kako se odvijala studija?
Deset zdravih muškaraca dobrovoljaca prijavilo se za učešće u studiji. Konzumirali su ili suspenziju kalijum nitrata ili, u kontrolnoj grupi, tečnost koja sadrži placebo kalijum hlorid. Istraživači su četiri puta radili biopsiju mišića učesnika: pre konzumiranja, 1 sat kasnije, 3 sata kasnije i nakon što su učesnici uradili 60 maksimalnih kontrakcija ekstenzora kolena. U poređenju sa onima koji su uzimali placebo, pojedinci koji su konzumirali rastvor nitrata imali su povišene nivoe nitrata u mišićima nogu vastus lateralis, koji su deo kvadricepsa. Ovo povećanje trajalo je nekoliko sati nakon konzumiranja nitrata.
U okviru studije razmatrano je i kako nitrati mogu da poboljšaju performanse.
Nitrati su prirodna hemijska jedinjenja koja mogu biti korisna za zdravlje, barem delimično zato što podstiču proizvodnju azot-oksida koji je potreban telu.
Azot-oksid važan je za regulisanje krvnog pritiska, kardiovaskularno zdravlje, proizvodnju mitohondrija, takozvanih elektrana ćelija zbog njihove centralne uloge u proizvodnji energije u ljudskom telu, transport kalcijuma, smanjenje oksidativnog stresa i popravljanje skeletnih mišića.
Sok od cvekle sadrži nitrate i može da snizi krvni pritisak i poboljša fizičke performanse, kao što su prethodna istraživanja pokazala. Nitrata ima u izobilju i u celeru i zelenoj salati.
Nitrati mogu da se razgrade u kontaktu sa pljuvačkom i formiraju nitrite. Nitriti su slična jedinjenja, iako su nešto aktivnija od stabilnijih nitrata. Takođe proizvode azot-oksid. Međutim, nitrati, kada su izloženi visokoj toploti, mogu da se pretvore u nitrozamine, koji su kancerogeni. Ovo se najverovatnije dešava sa nitratima koji potiskuju aktivnost bakterija u šunki, siru, slanini i u prerađenom mesu.
“Prvi put pokazujemo da je nivo nitrata u mišićima pre vežbanja povezan sa količinom snage koju mišići mogu da proizvedu” kaže autor studije dr Andrew M. Jones, profesor primenjene fiziologije na Univerzitetu Ekseter.
Ostaje da se u potpunosti objasni mehanizam koji stoji iza povećanja obrtnog momenta. Dr Jones pretpostavlja da “izgleda da mišić koristi nitrat da poboljša svoju sposobnost kontrakcije, a mislimo da je to pretvaranjem nitrata u azot-oksid koji, zauzvrat, utiče na kontraktilni aparat”.
Dr Paul Arciero, profesor na Human Physiological Sciences Department na Skidmore College u Sarasoti, Njujork, koji nije bio uključen u studiju, ima drugačiju teoriju. Prema njegovim rečima, “dijetetski nitrat je taj koji pokazuje ove poboljšane efekte mišićnog učinka, a ne azot-oksid”.
Dijetetski nitrati, kako kaže dr Arciero, “posebno ciljaju na mišićna vlakna koja se brzo trzaju, verovatno kroz povećanje oslobađanja kalcijuma, koji je neophodan za kontrakcije mišića i stvaranje maksimalne mišićne sile”. Ovo bi, smatra on, bilo od velike pomoći onim sportistima koji već na početnoj poziciji moraju brzo da postignu ubrzanje.
Ovo povećanje nitrata bilo bi posebno korisno tokom sportskog napora visokih performansi i moglo bi da poboljša performanse mišića kod starijih ljudi ili onih na čije kretanje utiče bolest.
Dr Jones je primetio da promene u načinu na koji se razvijaju mišići nakon konzumiranja nitrata za sada ostaju neistražene.
Iako trenutna studija nije istraživala prednosti soka od cvekle, koji je bogat nitratima, dr Arciero je prethodno proučavao njegovu vrednost i značaj za poboljšanje performansi vežbanja.
“Većina naučnih otkrića sugeriše da su konzumiranje dijetalnih nitrata, a u mnogim slučajevima i soka od cvekle 60-90 minuta pre vežbanja, efikasne strategije ishrane za poboljšanje performansi vežbanja” kaže dr Paul Arciero.
Konkretno, sok od cvekle može da unapredi kontinuiranu izdržljivost tokom vežbanja, a nalazi trenutne studije sada dodaju da podržava i proizvodnju mišićne snage visokog intenziteta, dodaje dr Arciero.
“Ova studija jasno pruža ubedljive nove dokaze koje treba uzeti u razmatranje kada je reč o konzumiranju nitrata u ishrani kako bi se povećala proizvodnja maksimalnog obrtnog momenta, posebno mišića kvadricepsa” kaže dr Arciero.
Takođe je primetio niz dobro proučenih dokazanih strategija u ishrani za povećanje proizvodnje snage i mišićne sile. Tu spada konzumiranje kreatin monohidrata, o čemu je dr Arciero takođe pisao.
Dr Jones se nada daljem istraživanju sa rodno uravnoteženijim skupom učesnika. “Nažalost, za našu studiju dobrovoljno su se prijavili samo muškarci”, objasnio je. Takođe bi želeo da se urade istraživanja o mogućim prednostima konzumiranja nitrata među starijim ljudima sa opadanjem mišićne snage. On je napomenuo da takvo stanje kod starijih osoba može da ograniči njihovu sposobnost da uživaju u životu i obavljaju svakodnevne životne aktivnosti.