Glas Javnosti

Hrana i njen uticaj na efikasnost lekova koje pijete

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Da li ste se ikada zapitali kako hrana može da utiče na vašu redovnu medikamentoznu terapiju?

Lekove treba da pijete kao što piše na receptu, ali mnogi ne znaju da hrana može da ima veliki uticaj na dejstvo leka.

Na primer, konzumiranje toplih napitaka dok uzimate lek može promeniti način na koji vaš organizam apsorbuje taj lek, što može imati posledice po vaše zdravlje.


Dr Ronald Stram, koji je direktor Centra za zdravlje i lečenje u Njujorku, objašnjava da hrana može uticati na lekove kroz tri glavna mehanizma:

– hrana može ubrzati ili usporiti apsorpciju leka.

– može imati direktni farmakološki uticaj na lek.

– takođe može uticati na efikasnost leka.

Na primer, ako uzimate penicilin, preporučuje se da izbegavate kiselu hranu poput mesa, živine, kafe, kukuruznog sirupa i šećera sat vremena pre ili dva sata nakon uzimanja leka.

Hinolonski antibiotici poput ciprofloksacina i levofloksacina mogu se uzimati na prazan stomak ili sa hranom, ali treba izbegavati mlečne proizvode, jer mogu smanjiti efikasnost leka. Trebalo bi sačekati najmanje dva sata pre ili posle uzimanja ovih antibiotika pre konzumiranja mlečnih proizvoda.

Ako koristite inhibitore monoamin oksidaze za depresiju ili anksioznost, trebalo bi da izbegavate sir i druge namirnice bogate tiraminom, jer mogu povećati krvni pritisak do opasnih nivoa.


Drugi primer su antikoagulansi poput varfarina, koji sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Određena hrana može smanjiti efikasnost ovih lekova, dok druga može produžiti vreme zgrušavanja i povećati rizik od krvarenja.

Takođe je važno obratiti pažnju na interakcije hrane i lekova kada uzimate statine za snižavanje holesterola, jer konzumiranje grejpfruta može dovesti do povećanja nivoa leka u telu, što može uzrokovati razne zdravstvene probleme.

Ukratko, važno je biti svestan kako hrana može uticati na efikasnost lekova koje uzimate i prilagoditi ishranu u skladu sa tim kako bi se izbegle potencijalne komplikacije.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR