Glas Javnosti

Hormon koji jača mozak tokom vežbanja

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Redovna fizička aktivnost pozitivno utiče na različite kognitivne funkcije.

Istraživači su istraživali različite faktore, od neurohemikalija do promena u cerebralnom krvotoku, ali im je nedostajao konačan odgovor o tome kako vežbanje poboljšava kognitivnu brzinu.

Novo istraživanje objavljeno u „The Journal of Physiology“ baca svetlo na dugo raspravljano pitanje o tome kako vežbanje poboljšava kognitivne performanse.


Istraživanja otkrivaju da dopamin, neurotransmiter i hormon, koji se često povezuje sa zadovoljstvom i motivacijom, ima ključnu ulogu u ovom procesu.

Konkretno, istraživanja pokazuju da se nivoi dopamina povećavaju tokom vežbanja, povezujući se sa bržim vremenom reakcije, omogućavajući jasnije razumevanje odgovora mozga na fizičku aktivnost.

Dopamin, ključni neurotransmiter u mozgu, dugo je proučavan u kontekstu kognitivne kontrole i kontrole ponašanja.

Promenjeni nivoi ovog hormona su očigledni u različitim neurološkim poremećajima i poremećajima ponašanja, što ga čini centralnim za razumevanje kognitivnog zdravlja.


Istraživanja su pokazala da akutna fizička aktivnost stimuliše oslobađanje dopamina u mozgu, što je u korelaciji sa poboljšanim kognitivnim performansama.

Ovaj odnos između vežbanja, oslobađanja dopamina i kognitivnog poboljšanja bio je osnova za ovo istraživanje.

„Znamo da kardiovaskularne vežbe poboljšavaju kognitivne performanse, ali do sada tačni mehanizmi koji su u osnovi ovog procesa nisu rigorozno proučavani kod ljudi. Koristeći nove tehnike snimanja mozga, uspeli smo da ispitamo ulogu dopamina u poboljšanju funkcije mozga tokom vežbanja, a rezultati su zaista obećavajući“, ističu istraživači.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR