„Ne bacajte sav hleb. Belo brašno je prerađeno i nedostaju mu važne hranljive materije poput vlakana, ali verzije od celog zrna su manje obrađene i imaju više vlakana, tako da su zdravije“, savetuje Blatner.
Bićete zdravijiKonzumiranje hleba od celog zrna pšenice ima brojne zdravstvene prednosti. Pregled studija objavljenih u American Journal of Clinical Nutrition otkrio je da ugljeni hidrati iz celih žitarica mogu smanjiti rizik od smrti od bilo kog uzroka, kardiovaskularnih bolesti ili raka. Najviše koristi imaćete od konzumiranja najmanje tri porcije celih žitarica dnevno, ali čak i jedna dnevna porcija smanjuje rizik od hroničnih bolesti.
Istraživači sa Harvardske škole javnog zdravlja otkrili su vezu između ishrane bogate integralnim žitaricama i rizika od smrti. Njihovi rezultati, objavljeni u JAMA Internal Medicine, pokazali su da konzumacija celih žitarica smanjuje ukupan rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ovi nalazi dodatno podržavaju trenutne smernice za ishranu koje preporučuju povećanu konzumaciju celih žitarica… i takođe pružaju obećavajuće dokaze koji sugerišu da ishrana obogaćena celim zrnima može doprineti dugovečnosti, napisali su autori studije.
Osećaćete se srećnijeUgljeni hidrati povećavaju nivoe neurotransmitera serotonina za dobro osećanje u mozgu, koji podiže vaše raspoloženje i obuzdava želju za nezdravim grickalicama poput slatkiša. Smanjićete stres i anksioznost.
Da, smršaćeteHleb od celog zrna je bogat dijetalnim vlaknima, koja imaju brojne prednosti za gubitak težine. Prvo, vlakna se šire da bi ispunila vaš stomak, što znači da ćete se brže osećati sitima. A pošto je to složeni ugljeni hidrat, cela pšenica će se sporije variti, tako da ćete se osećati zadovoljno dugo nakon što napustite sto. Pored toga, vlakna sprečavaju skokove i padove šećera u krvi tokom dana.
Vlakna su korisna za još jednu telesnu funkciju: funkciju creva. Ugljeni hidrati iz celog zrna podržavaju naš sistem za varenje i pomažu telu da redovno izbaci otpad. Upravo unos celih žitarica može da odigra veliku ulogu u unosu preporučene doze od 28 grama vlakana dnevno. Hleb od proklijalog zrna ima više proteina, vitamina i minerala koji se mogu apsorbovati i može biti još lakši za varenje, kaže Blatner.
Zdravija koža i kosaKo bi rekao da lepota može imati veze sa hlebom? Ali istina je: hleb od celog zrna je prepun vitamina B i proteina, koji doprinose lepoj koži i kosi, prenosi N01S.