Glas Javnosti
posta

HLADNA KAFA REŠAVA MNOGE ZDRAVSTVENE PROBLEME : Ključna je za ove organe i jača vaš organizam

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Hladna kafa, koja je prethodno potopljena u hladnu vodu, postaje popularan način pripreme kafe. „Cold brew coffee“, to jest „hladno kuvana kafa“ je manje gorka u odnosu na standardne vrste kafe i ima, kako se tvrdi, dosta zdravstvenih prednosti.

Metabolizam je biohemijski proces tokom kojeg se hrana koju pojedemo pretvara u energiju. Metabolički procesi nam omogućavaju disanje, unos hranjivih namirnica, varenje, prenos materija u ćelije putem krvotoka. U telu osoba koje imaju brži metabolizam sagoreva se više kalorija u stanju mirovanja. I topla i hladna kafa sadrže kofein, koji za 11 odsto ubrzava metabolizam kada se ne krećemo.

Hladna kafa nije možda izbor nekih osoba, ali ima istraživanja koja navode da ovako spremljena kafa jača dobo raspoloženje. Studija u kojoj je učestvovalo više od 370,000 osoba beleži nižu stopi depresije kod ljudi koji vole da piju kafu. Postoje i istraživanja koja ističu da kofein iz kafe može da se koristi kao prirodni suplement za jačanje moždanih funkcija i dobro raspoloženje kod starijih osoba. Kofein pospešuje i bržu obradu podataka i pravovremeno reagovanje, smatra se i da pomaže da ojačamo našu pažnju i da se usredsredimo na posao koji obavljamo prenosi E-klinika 

Bolesti srca su opšti termin koji se koristi za bolest koronarnih arterija, srčani i moždani udar. Veruje se da hladna kafa sadrži jedinjenja kao što su kofein, fenolna jedinjenja, magnezijum, trigonelin, koji mogu smanjiti rizik od srčanih oboljenja. Sva ovaj jedinjenja povećavaju i osetljivost na insulin, stabilizuju šećer u krvi i snižavaju krvni pritisak, tvrde neka istraživanja.

Smatra se da konzumiranje 3 do 5 šoljica kafe ( 450-750 ml) dnevno može smanjiti rizik od srčanih oboljenja za 15 odsto. Nema ipak, još dovoljno dokaza koji mogu i potvrditi ovo dejstvo kafe.

Dijabetes tipa 2 hronično je stanje u kome je nivo šećera u krvi previsok i ako se ne leči može dovesti do ozbiljnih komplikacija. Smatra se da 4 do 6 šoljica kafe svakodnevno mogu sprečiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Hlorogena kiselina jak je antioksidans u kafi koji štiti telo od razvoja bolesti.

Hladna kafa takođe može da reguliše i crevne peptide, hormone u probavnom sistemu koji kontrolišu i usporavaju varenje i utiču na stabilan nivo šećera u krvi. Studija u kojoj je učestvovalo više od 36.900 osoba starih između 45 i 74 godine, otkrila je da da osobe koje piju 4 šolje kafe dnevno imaju sa 30 odsto manji rizik od dijabetesa tipa 2.


Alchajmerova i Parkinsonova bolest su neurodegenerativna stanja, uzrokovana smrću moždanih ćelija, uglavnom usled starenja.

Obe bolesti dovode do demencije i otežavaju samostalno funkcionisanje čoveka. Smatra se da jedinjenja fenilindani pružaju zaštitu od Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Bitno je naglasiti da ove prednosti nema kafa bez kofeina. Nema, ipak, dovoljno dokaza koji bi potvrdili da kafa može sprečiti razvoj Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.

Neke studije tvrde da je hladna kafa manje kisela i samim tim mnogo blaža za stomak. Smatra se da hladna kafa sadrži sirove saharide koji su manje iritantni za digestivni sistem.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR