Glas Javnosti

Hajdučka trava, biljka sa mnogo prednosti

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Hajdučka trava (poznata i kao hajdučica, sporiš, stolisnik, jalovi mesečnjak ili kunica) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (fam. Asteraceae). Njen latinski naziv je Achillea millefolium. Ova biljka ima širok spektar delovanja i čest je sastojak raznih fitofarmaceutskih proizvoda.

Od drevnih Grka, koji su prvi prepoznali njene izuzetne lekovite osobine, preko hajduka, hajdučka trava se neprekidno koristi u tradicionalnoj medicini, noseći sa sobom znanja starih naroda o prirodnom lečenju.

Lekovita tajna hajdučke trave krije se u njenom bogatom i složenom hemijskom sastavu, koji je odgovoran za njena izuzetna lekovita svojstva. Ključni aktivni sastojci hajdučke trave uključuju etarsko ulje, koje sadrži različite spojeve sa dokazanim terapeutskim efektima.

Hajdučka trava je vrlo zdrava biljka, kao što joj i ime kaže, a ovo su  neki od načina na koje se hajdučka trava koristi i neki od njenih zdravstvenih benefita:

Hajdučka trava je poznata kao “vidar rana” i koristi se za ublažavanje rana i opekotina.


Problemi sa želucem, ova biljka se često koristi kod problema sa želucem, nadimanja, otežanog varenja i manjka apetita.

Hajdučka trava je dobra za regulaciju rada žuči, ubrzava metabolizam, čisti organizam i reguliše rad žuči.

Hajdučka trava je bogata vitaminom C, pa može da se koristi i za probleme sa hemoroidima i rektalnim krvarenjem.

Ostali benefiti

Tople kupke od hajdučke trave i kamilice ublažuju nervne bolove, smanjuju teškoće kod gihta i reumatizma, pomažu kod upala jajnika i problema tokom menstruacije.

Napomena: Pre upotrebe bilo koje biljke u medicinske svrhe, uvek se konsultujte sa stručnjakom ili farmaceutom kako biste osigurali bezbednost i pravilnu primenu.

Čaj od hajdučke trave:

U šolju ključale vode stavite jednu punu kafenu kašičicu sušene hajdučke trave.
Ostavite da se natapa 10 minuta.
Nakon toga, procedite čaj.
Po sopstvenom ukusu, možete dodati krišku limuna ili malo meda.


Napomena: Pre upotrebe bilo koje biljke u medicinske svrhe, uvek se konsultujte sa stručnjakom ili farmaceutom kako biste osigurali bezbednost i pravilnu primenu.

Glas javnosti/ A03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR