Glas Javnosti

VREME OPASNO PO ZDRAVLJE U 10 GRADOVA SRBIJE: Lekari Batuta uputili apel, ova grupa je ugrožena!

Društvo
Autor: Glas javnosti

U Institutu Batut kažu da će potencijalno opasne temperature po zdravlje u nedelju biti u 10 gradova - Beograd, Bečej, Zrenjanin, Novi Sad, Sremska Mitrovica, Loznica, Valjevo, Požega, Smederevska Palanka i Ćuprija.

Temperatura opasna po zdravlje u ponedeljak biće u Surčinu (Beograd), a potencijalno opasna u ostalim delovima Beograda, zatim Bečeju, Kikindi, Zrenjaninu, Novom Sadu, Loznici, Valjevu, Velikom Gradištu, Vršcu, Smederevskoj Palanci, Ćupriji, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Negotinu, Nišu, Leskovcu.

Boravak u rashlađenim prostorijama, lagana ishrana

Lekari savetuju da se tokom visokih temperatura ne izlazi napolje bez preke potrebe u najtoplijem delu dana. Preporučuje se boravak u rashlađenim prostorijama i lagana, mediteranska ishrana. Posebno o svom zdravlju treba da povedu računa hronični bolesnici - pacijenti sa kardiovaskularnim bolestima, astmatičari, oni koji imaju hroničnu opstruktivnu bolest pluća.


"Kod kardiovaskularnih pacijenata očekujemo da će reagovati na visoke temperature jer srce radi pod većim naporom. Organizam se prilagođava novim uslovima, šire se periferni krvni sudovi", rekla je za Euronews Srbija dr Ivana Stefanović iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu.

Pacijenti sa kardiovaskularnim bolestima treba da izbegavaju da nose veliki teret u rukama, kao i da ne rade ništa dodatno čime bi opeteretili srce.

Starijoj populaciji savetuje da u najtoplijem delu dana ostane kod kuće u rashlađenim, klimatizovanim prostorima. "Ishrana treba da bude lagana, mediteranska. Izbegavajte meso. Poseban oprez za pacijente koji boluju od astme, hronične opstruktivne bolesti pluća, jer sada ima dosta vlažnosti", dodala je ona. Za radnike, koji rade na otvorenom savetuje da uvek uz sebe imaju tečnost. Stefanović je objasnila da od velike količine obične vode može da bude muka, te zato savetuje da se u nju stave limun ili pomorandža.

Glas javnosti/K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR