Glas Javnosti

GODINE SU KLJUČNE, NE ODLAŽITE RAĐANJE: Starosna granica za VTO pomerena na 45 godina

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Starosna granica za vantelesnu oplodnju (VTO) o trošku osiguranja pomerena je sa dosadašnjih 43 na 45 godina. Ova odluka čini Srbiju po obimu prava na VTO prvom zemljom u Evropi. Ipak, stručnjaci apeluju da ona nikako ne bi trebalo da podstiče parove da odlažu potomstvo.

Profesor dr Eliana Garalejić, dugogodišnja načelnica Odeljenja za arteficijelne reproduktivne tehnologije GAK "Narodni Front", kaže da žena od 45 godina, nakon tri pokušaja vantelesne oplodnje pomoću vlastitih jajnih ćelija, ima šansu da zatrudni svega 1,6 odsto:

- Dakle, na sto žena, to je maksimalno njih dve. Potpuno je druga situacija ukoliko se u postupku VTO koriste donirane jajne ćelije mlade žene, ali, nažalost, naša banka jajnih ćelija je prazna jer nema donatora, prenose Novosti.


Kako upućuje naša sagovornica, brojne su studije koje su pokazale da što je žena mlađa, šanse za začeće su veće.

- Ako žena ima 40 godina, šansa da zatrudni posle tri pokušaja VTO je 25 odsto, a sa 43 godine ova verovatnoća je svega 10 odsto - kaže profesorka. - Pri tome, ženi od 35 godina za uspešnu VTO potrebne su samo četiri zrele jajne ćelije, onima od 38 do 40 godina sedam, a starijima od 43 čak 20.

Kolikom broju parova će odluka o pomeranju granice za VTO koju finansira država doneti sreću, kod nas nema preciznih podataka.

- Još nemamo državni registar parova koji se bore sa sterilitetom i shodno tome nemamo tačan uvid koliki je njihov broj - kaže Marijana Arizanović iz Udruženja "Šansa za roditeljstvo". - Ali, ako se uzme u obzir da se svaki šesti par u Evropi suočava sa problemom neplodnosti, onda je ova odluka i za mnoge u Srbiji zaista ohrabrujuća, prenose Novosti.

U Udruženju "Šansa za roditeljstvo" upućuju da bi odluka o pomeranju granice za VTO sa 43 na 45 godina starosti bila efikasna tek kada bi se istovremeno poradilo na prikupljanju doniranih jajnih ćelija.

- U Srbiji već pune tri godine postoji banka reproduktivnih ćelija i embriona, ali, nažalost, nema donatora - navodi Arizanovićeva. - Država bi morala da donese još nekoliko podzakonskih akata kako bi stimulisala ovo donorstvo.

Odluka da se starosna granica za VTO pomera sa 43 na 45 godina počeće da važi nakon što na snagu bude stupio pravilnik koji bliže određuje prava osiguranika na ovu medicinsku uslugu.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić rekla je da primena novog, "proširenog" pravilnika RFZO, pokriva VTO i za parove sa problemom muškog steriliteta, kao i sekundarnog steriliteta.ŠTA SE TRAŽI OD DONATORA

U Srbiji pravo da budu donori reproduktivnog materijala imaju žene koje su zdrave fizički i psihički i koje su stare između 21 i 34 godine i muškarci do 40 godina. Zakonom je predviđeno da svi donori jajnih ćelija, spermatozoida i embriona budu anonimni za primaoca, ali će morati da prođu neophodne zdravstvene preglede i psihološke procene, kao i da se testiraju na polno prenosive bolesti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR