Bakterija nosi sa sobom brojne simptome poput nadutosti, kašaste stolice, umora, loše koncentracije, nervoze, razvoja artritisa, alergija i autoimunih bolesti, hormonskog poremećaja, depresije, vaginalne infekcije, što umnogome otežava svakodnevno funkcionisanje.
Ova bakterija više pogađa žensku populaciju. Iako mnogi odmah posežu za lekovima, jedino trajno rešenje ovog problema je prilagođena i kombinovana ishrana. Tako je u periodu čišćenja organizma zabranjeno konzumirati alkohol, slatkiše, belo brašno ,kečap, senf, majonez, sirće, prelive za salatu, pekarske proizvode.
Dozvoljeno je jesti povrće, žitarice od celog zrna, morske plodove i mlečne proizvode, meso poput piletine, teletine i govedine, te piti limunade i čajeve, savetuje najzena.rs.
U ovom periodu je, takođe, vrlo važno unositi dovoljne količine cinka, magnezijuma, te vitamina A i C.