Glas Javnosti

EVO ŠTA SE DEŠAVA U VAŠEM TELU KADA VAM SE JEDE OVAJ SLATKIŠ: Smanjuje STRES i gubite KILOGRAME

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Jedna od omiljenih poslastica velikog broja ljudi, čokolada, može da donese brojne dobrobiti našem organizmu.

Malo je slatkiša koji su toliko zdravi poput crne čokolade. Ona ne sadrži puno šećera, a puna je zdravih masti koje će vas zadovoljiti. Crna čokolada je  takođe bogata antioksidansima.

Postoji nekoliko prednosti konzumiranja crne čokolade:

Sprečava dobijanje kilograma

Jedan tip antioksidansa u kakau kod laboratorijskih miševa je sprečio dobijanje kilograma, pokazala je nedavna studija. Kako biste osetili ovu dobrobit trebalo bi da konzumirate crnu čokoladu, jer  mlečne sadrže više šećera i mleka.

S obzirom na to da je ovo istraživanje sprovedeno na životinjama, zaključci se još ne mogu direktno povezati sa ljudima, ali jedno je jasno, manje kalorija znači manja mogućnost za dobijanje kilograma.Ukoliko večernju porciju neke poslastice zamenite manje kaloričnom, kakva je crna čokolada, unećete manje kalorija.

Smanjuje stres

Jedinjenja u čokoladi imaju hemijsku ulogu u smanjenju stresa. Konzumiranje  40 grama čokolade svaki dan i to dve nedelje  može da pomogne da se opustite, odnosno može da snizi nivo hormona stresa, kortizola.

Najbolja opcija zapravo je da dnevnu porciju podelite, pa prvi deo pojedete kao popodnevni međuobrok, a drugi deo nakon večere.Može da smanji rizik od hroničnih bolesti

Čokolada može da ojača srce, tačnije, najnovija istraživanja pokazala su da je konzumiranje čokolade povezano sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa.

Kako biste osetili te benefite trebalo bi nedeljno da pojedete šest porcija čokolade. Istraživači ove benefite povezuju sa flavanolima koji imaju antioksidativna i antiupalna dejstva.Poboljšava probavu

Probava je povezana samnogim sistemima u telu, od kože do raspoloženja. Jedinjenja crnoj čokoladi povezani su s rastom antiupalnih bakterija u mikrobiomu creva.

Istraživanje na ljudima pokazalo je značajan rast dobrih bakterija, nakon što su četiri nedelje pili piće bogato flavanolima iz kakaa, piše Eat This Not That, prenosi N1.

BONUS VIDEO: Provaljena podmetačina policije u slučaju Periš

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR