Ovo zdravo ulje idealno je za poboljšanje zdravlja celokupnog organizma, a jako dobro se pokazalo za bolesti prostate.
Ova prirodna tvorevina biljnog porekla potiče iz Latinske Amerike, a u ishrani je zastupljena od davnina. Bundeva kao i njene dragocene semenke, osim u ishrani, koriste se i u zdravstvene svrhe.
Ulje od bundeve u sebi sadrži veoma bitne vitamine kao sto su A, B1, B2, B6, E, K. Obiluje mineralima fosforom i cinkom. Ima značajne količine omega 3 i 6 masnih kiselina koje okrepljuje organizam.
Bundevino ulje je bogato fitosterolima koja imaju brojna farmakološka dejstva. U svežem stanju sadrži i do 80 procenata nezasićenih masnoća, najbrojnije su omega 6 i 9 zdrave masne kiseline (esencijalne). Njih dodatno moramo unositi ishranom, jer naše telo ne može da ih proizvede.
Ovaj prirodni proizvod bundeve dobija se od semenki. Kada se berba završi, izvadimo semena iz nje, operemo ih, osušimo i uskladištimo.
U toku samog procesa, semenke moramo lagano propržiti, jer iz sveže se ne može dobiti ovaj preparat. Dok su još tople izgnječimo ih što bolje, važno je da su bez hemijskih dodataka. Pod velikim pritiskom dobijamo ulje (hladnoceđeno) piše Lepa i zdrava
Najzdravije, a i prirodno je samo hladno-ceđeno ulje bundeve. Drugačiji proces pravljenja može biti samo štetan za naš organizam. Zato je najbolje da ga pravimo sami, a o samom procesu pravljenja, rećićemo nešto više malo kasnije.
Ulje od bundeve u ishrani i te kako pronalazi svoje mesto. Koristi se za razne salate kao preliv, dodatak kuvanom povrću, testu, mesu, kao i zamena maslacu, koji možemo koristiti kao namaz.
Lek i za ozbiljne bolesti
Već smo pomenuli da hladnoceđeno bundevino ulje ima veliki broj hranljivih i esencijalnih materija.Ono kao takvo, koristi se za rešavanje raznih zdravstvenih problema.
Beta karoten kojim obiluje, poseduje snažan antioksidant koji nas štiti od slobodnih radikala. Isto tako, on jača imuni sistem i zaustavlja razvoj najtežih, pa čak i malignih oboljenja.