Glas Javnosti

EFIKASAN NARODNI LEK PROTIV KAŠLJA : Recept za umirivanje grla

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Iritiranje stimuliše nerve koji šalju poruku našem mozgu, a on tada nalaže mišićima u grudima i stomaku da potisnu vazduh iz pluća kako bi izbacili iritant, objašnjavaju stručnjaci iz Mayo Clinic.

Mnoga zdravstvena stanja prouzrokuju kašalj, uključujući prehladu, grip, alergije, post-nazalno kapanje (kada sluz kaplje iz zadnjeg dela nosa u grlo) i refluks kiseline – kada se želudačna kiselina penje u jednjak i iritira dušnik. U današnje vreme, kašalj takođe može da bude simptom covid 19, pa ako s razlogom posumnjate da ste se možda zarazaili, obavezno se testirajte i izolujte od drugih dok čekate rezultate.

Bez obzira na uzrok, kašalj može da bude prilično iritantan, kako za vas tako i za osobu koja s vama deli postelju ili sedi s vama na poslu. Ali, kako kaže doktor Olveen Carrasquillo, šef odeljenja interne medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta Majami Miller na Floridi, „kašalj uglavnom prestaje u roku od nekoliko nedelja, bez obzira na to šta vi radili.” Osim toga, postoji niz stvari koje možemo da uradimo kako bismo se osećali bolje i lakše disali, barem privremeno.


Ako vam kašalj otežava funkcionisanje tokom dana ili vam smeta na poslu, isprobajte prvo neki od narodnih lekova za kašalj ili klasičnim lekovima koje propisuju lekari, a koji će vam pomoći da suzbijete suvi kašalj. Oni razređuju respiratorne sekrecije u našim disajnim putevima i mogu da nam pomognu da efikasnije iskašljemo višak sluzi i lakše dišemo - E klinika

Treba da imate na umu da lekove za kašalj ne dajete deci mlađoj od četiri godine, upozoravaju iz American Academy of Pediatrics (AAP), dok za one od 4 do 6 godina treba koristiti lekove protiv kašlja samo ako ih je preporučio lekar vašeg deteta.

Topao čaj ili voda sa limunom mogu da umire suvo i grlo bolno od kašlja. Tople tečnosti takođe pomažu da se razredi sluz, što olakšava iskašljavanje. Ako dodate nekoliko kapi meda, imate prirodno sredstvo za suzbijanje kašlja. Uvek je dobro da uzimate dovoljno tečnosti, a još više kada ste prehlađeni. Ako ste stalno dobro hidrirani, sluz će se lakše i brže razređivati i kašalj će biti produktivniji. Voda je idealna, ali ništa manje dobra je i umirujuća pileća supa.


Kako biste na spavanje otišli čistog grla, ispirajte ga toplim rastvorom slane vode. Tako može da se umanji kašalj smirivanjem iritacije grla, rastvaranjem guste sluzi i uklanjanjem nadražujućih materija iz grla. Promešajte ½ kašičice soli u 250 ml tople vode, ispirajte grlo što duže možete, a zatim ispljunite rastvor.

Ako ne možete da se rešite kašlja posle nekoliko nedelja ili se čuje zviždanje prilikom disanja, imate temperaturu, kratak dah ili uporni bol ili pritisak u grudima, onda se obratite lekaru. Ovo su znači da je u pitanju možda nešto ozbiljnije, kao što su hronični sinusitis, astma, bronhitis, upala pluća ili čak problemi sa srcem.

Dodavanje meda u šoljicu čaja proveren je način da umirite nadraženo grlo i smirite kašalj. Ovu tvrdnju podržavaju čak i naučna istraživanja – studija objavljena u aprilu 2021. u časopisu BMJ Evidence-Based Medicine otkrila je da je med za smanjenje učestalosti i težine kašlja usled infekcija gornjih disajnih puteva bolji od lekova koji se daju bez recepta. Zato uzmite kašičicu ili dve meda pre spavanja, bilo čistog ili pomešanog sa šoljom čaja ili tople vode. Vodite računa da ne dajete med odojčadi mlađoj od godinu dana, jer može da izazove bolest koja se zove dečji botulizam, upozoravaju lekari.

Pastile za kašalj su dobre za smirivanje suvog, nadraženog grla i smanjenje stalnog nagona za kašljem, posebno preko dana. Ukoliko ih nemate ne treba da brinete – svaka tvrda bombona podstaćiće proizvodnju pljuvačke i obezbediti vlagu koja nam je potrebna za ublažavanje suvog kašlja.

Svi znamo da je san najbolji lek, posebno kada je reč o prehladi. Ako vas kašalj muči čitave noći i ne dozvoljava vam da spavate, isprobajte lekove koji će vam pomoći da zaspite. Među njima su često antihistaminici od kojih postanete pospani. Ovo nije idealno rešenje preko dana, ali može biti korisno noću ako vas muči suv kašalj i drži vas drži budnim.

Međutim, ako imate produktivan ili vlažan kašalj (kada iskašljavate sluz), možda će vam biti bolje da sirup ili neki drugi lek za iskašljavanje uzimate i danju i noću. Antihistaminik ima efekat sušenja što sluz može da učini gušćom i težom za uklanjanje iz disajnih puteva, a to bi kašalj moglo da pogorša, upozoravaju stručnjaci.

Postavljanje isparivača hladne pare ili ovlaživača vazduha direktno pored vašeg kreveta može da pomogne da vam disajni putevi budu vlažni i da smanji mogućnost da vas probudi suv kašalj. Pored toga, omogućiće produktivni kašalj tako što će razblažiti sluz i olakšati iskašljavanje. Isparivač može da olakša kašalj tokom dana, tako da bi možda mogli da ga postavite gde god provodite najviše vremena, u kancelariji ili porodičnoj sobi.
Kašalj se često pogoršava noću jer, zahvaljujući gravitaciji, ležanje uzrokuje da se sluz nakuplja u grlu, a ne da se odliva. Ovo pokreće refleks kašljanja kao sredstvo za izbacivanje te sluzi. Podizanje glave može da pomogne kod ovog problema. Spavanje na ovaj način takođe pomaže u ublažavanju GERB (gastroezofagealne refluksne bolesti), koja može da izazove noćni kašalj.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR