Glas Javnosti
posta

DORUČAK OD OVSENE KAŠE : Koliko ona utiče na vaš stomak i imunitet

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Ovsena kaša je jedan od najčešćih nutricionističkih predloga za zdrav doručak, ali uz dovoljno informacija o sastavu i načinu pripreme

Ovsena kaša dobija se iz ovsa (Avena sativa), poznatog i kao zob, koji spada u najzdravije integralne žitarice. Ne sadrži gluten, ima nisku kalorijsku vrednost a ozbiljan je izvor telu potrebnih vitamina, minerala, vlakana i antioksidanata.

Ovsenu kašu dobijamo pripremom ovsenih pahuljica. Radi se o integralnoj hrani, koja je neuporedivo zdravija od rafinisane, odnosno komplerno obrađene. Proces obrade uništava dobar deo hranljivih sastojaka kakvi su vitamini, minerali, vlakana i drugi fitonutrijenti. Zbog toga su i ovsene pahuljice i ovsena kaša mnogo bolji izbog od nekih drugih žitarica ili namirnica koje podležu ozbiljnijoj preradi.


Ovsena kaša ima tretira se namirnocom niže kalorijske vrednosti. Ona može biti pojačana u odnosu na to šta joj dodajemo. Bogata je proteinima i mastima, potrebnim za predstojeći dan. Šolja obične ovsene kaše koju smo skuvali sa vodom kuvane sa vodom ima 166 kalorija, veliku energetsku vrednost, 6 grama proteina i 4 grama zdravih masti. Sve to doprinosi održavanju mišićne mase, dobrom balansu telesne tečnosti, tkiva i strukture ćelija. Ovaj sastav je dobar i za apsorpciju vitamina rastvorljivih u mastima.

Ovsena kaša je bogatstvo minerala. Tako u jednoj šolji obične kuvane ovsene kaše dobijamo i više od polovine dnevnih preporučenih vrednosti mangana. Ovaj mineral ima značajnu ulogu u formiranju kostiju, vezivnog tkiva, faktora koagulacije krvi i hormona. Takođe, ima zadatak da reguliše trošenje energije, kompletan metabolizam i nivo šećera u krvi, apsorbuje kalcijum, i doprinosi normalnoj funkciji našeg mozga.


U istoj količini ovsene kaše je i do 18 odsto preporučene dnevne vrednosti za unos fosfora, selena i cinka, kao i 10 odsto preporučene dnevne vrednosti za unos gvožđa kod odraslih osoba. Svi ovi minerali su važni za naš imunitet, krv, kosti i zube.

Ovsena kaša sadrži i složene ugljene hidrate, pre svega biljna vlakna. Ovsena kaša u jednoj šolji sadrži 28 grama zdravih ugljenih hidrata, 4 od biljnih vlakana. Ona su ključna za stanje naše crevne flore i dobru probavu, uz duži osečaj sitosti. Samim tim, čuvaju našu optimalnu telesnu težinu i pomažu u izbegavanju gojaznosti. Uz to, ova namirnica stimuliše proces varenja i poboljšava pokretljivost creva, a to sprečava zatvor. Rastvorljiva vlakna iz ovsene kaše izuzetno su važna za regulaciju nivoa glukoze u krvi i nivoa holesterola.


Kandida je uporna gljivična infekcija koja se leči medikamentima, ali pre svega redukovanim režimom ishrane. Ona podrazumeva potpuno izbacivanje mlečnih proizvoda i unosa šećera. Rezultati istraživanja u vezi sa uticajem konzumiranja ovsene kaše na kandidu su različiti i još uvek izazivaju brojne nedoumice piše E klinika

Međutim, najveći broj nutricionista savetuje onima koji imaju probleme sa kandidom da konzumiraju sirovi, neobrađeni ovas i ovsenu kašu od istog. Sirovi ovas je dokazano dobar i za vraćanje ravnoteže naše crevne flore i dobrih bakterija, samim tim i u prevenciji pojave kandide.

Jednom broju naučnika sporno je bilo kakvo korišćenje ovsenih proizvoda kod kandide zbog prisustva ugljenih hidrata. Ipak, ono što je sigurno jeste da nikako ne bi trebalo konzumirati industrijske ovsene kaše sa dodatkom aditiva i bilo kakvih rafinisanih šećera.

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR