Glas Javnosti

Hrana koja pomaže kod nadutosti i ona koja je prouzrokuje

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Ako osećate nadutost posle jela, trebalo bi da promenite način ishrane. Nutricionisti navode koja hrana smanjuje nadutost, a koja je prouzrokuje.

Brokoli, kupus i kelj

Ovo povrće sadrži rafinozu – šećer koji ostaje neprobavljen dok ga bakterije u crevima ne fermentišu, pa nastaju gasovi, prenosi N1.

Međutim, njihovo češće konzumiranje zapravo može dugoročno da bude od pomoći, piše Health, prenosi N1 Zagreb.




Konzumiranje hrane bogate hranjivim supstancama i vlaknima dovodi do jačeg, zdravijeg probavnog sistema koji je manje sklon nadutosti, tvrde nutricionisti.

Zbog toga nastavite da jedete zeleno povrće, ali ograničite porcije.

Mahunarke

Pasulj, sočiva, soja i grašak su namirnice koje prouzrokuju gasove. Iako sadrže više nego dovoljno proteina, sadrže i šećere i vlakna koja telo ne može da apsorbuje.

Kombinujte mahunarke sa lako probavljivim celovitim žitaricama, poput pirinča ili kinoe.

Mlečni proizvodi

Ako osećate nadutost nakon konzumiranja sira ili žitarica sa mlekom, možda ste intolerantni na laktozu, što znači da vašem telu nedostaju potrebni enzimi za razgradnju laktoze.

Zbog toga odaberite alternative bez laktoze ili bez mlečnih proizvoda.




Jabuke

Jabuke takođe sadrže fruktozu i sorbitol, šećere koji se nalaze u voću koji mnogi ljudi ne mogu da tolerišu, pa dolazi do nadutosti.

Ali, jabuke su veoma zdrave jer mogu da smanje rizik od bolesti srca i respiratornih problema uključujući astmu i bronhitis. Iz tog razloga ih ne bi trebalo izbaciti iz ishrane, već ih jesti, ali umereno.

Slana hrana

Konzumiranje hrane sa visokim procentom natrijuma može da podstakne zadržavanje vode što može dovesti do nadutosti.

Ako pojedete veće količine slane hrane, pijte dosta vode kako biste lakše izbacili so.




Šta bi trebalo jesti?

Hrana bogata kalijumom

Hrana bogata kalijumom poput banana, avokada, kivija, pomorandže i pistaća sprečava zadržavanje vode regulisanjem nivoa natrijuma u telu i tako može da smanji nadutost izazvanu solju.

Banane takođe imaju topiva vlakna koja mogu da ublaže ili spreče zatvor.

Krastavci

Krastavci sadrži kvercetin, flavonoidni antioksidans, koji pomaže kod smanjenja nadutosti i oteklina,, navode nutricionisti.

Isecite krastavac na kriške ili zamenite slatka pića čašom vode od krastavaca.

Špargle

Šparoge su odlične protiv nadutosti: pomažu pri mokrenju čime se izbacije sav višak vode kako bi se ublažio osećaj neprijatnosti i nadutosti.





Seme komorača

Komorač čini čuda za probavni trakt. Semenke sadrže jedinjenje koje opušta grčeve što omogućava prolaz gasova i ublažava nadutost.

Čaj od nane i kamilice

Ako se nakon večere osećate naduto, možete popiti šoljicu čaja od nane ili kamilice.

Ove vrste čaja opuštaju mišiće probavnog trakta i tako pomažu u raspršivanju gasova koji prouzrokuju nadutost tstomaka.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR