Glas Javnosti

DIJETE NISU REŠENJE: Režim ishrane 9:1 za zdravo gubljenje kilograma

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Bombarduju nas brzim dijetama i instant rešenjima za skidanje kilograma, ali ključ zdrave telesne težine krije se u sticanju dobrih navika kojih ćemo se pridržavati kroz život jer će nam postati prijatne i potpuno normalne.

Ove navike ne vode samo do gubljenja viška kilograma, nego i boljem zdravlju. Takav holistički pristup podstiče i pravilo 9:1 koje se zasniva na prihvatanju devet ključnih navika uz koje možemo postati zdraviji, srećniji, a i živećemo uravnoteženijim životom.

Naime, reč je o tome da 90 odsto budemo fokusirani na zdrave izbore, a ostalih 10 možemo biti fleksibilni i prepustiti se užicima.


Devet dobrih navika

• Napravite barem 9.000 koraka svaki dan: Redovna telesna aktivnost presudna je za dobro zdravlje. 9.000 koraka u danu doprineće ćete kardiovaskularnom zdravlju i održavanju poželjne težine.

• Popijte bar 8 čaša vode u toku dana: Od dobre hidratacije zavise brojne telesne funkcije, uključujući probavu, regulisanje temperature tela, apsorpciju hranjivih stvari. Smatra se da osam čaša vode na dan održava telo dovoljno hidriranim.

• Spavajte 7 do 8 sati svake noći: Dovoljan i dosledan broj sati sna ključan je za našu telesnu i mentalnu dobrobit. Dok spavamo telo se obnavlja i pomlađuje, osvežavaju se kognitivne funkcije, podiže se ukupna energija, bolje smo raspoloženi kada smo odmorni.

• Meditirajte najmanje 6 minuta u toku dana: Izdvojite li to kratko vreme za meditaciju, moći ćete da se uverite da meditiranje može ublažiti stres, izoštriti fokus i pridoneti dobrom emocionalnom stanju, a time i ukupnom mentalnom zdravlju.

• Pojedite 5 ili bar tri porcije voća i povrća na dan: Voće i povrće obiluje vitaminima, mineralima i antioksidantima. ishrana bogata tim sastojcima jača naš imuni sistem, pomaže u prevenciji hroničnih bolesti.

• Uzmite 4 pauze tokom dana: Redovne pauze ključne su za sprečavanje „pregorevanja” i održavanje produktivnosti na visini. Odmor je važan za oporavak uma i poboljšanje koncentracije.

• Svaki dan pojedite 3 glavna zdrava obroka: Dobro uravnoteženi i hranjivi obroci osiguraće telu stabilnu količinu energije kroz dan. To pomaže održavanju zdrave težine i dobrog zdravlja.


• Ostavite bar 2 sata između večere i odlaska na spavanje: Dajte organima za varenje priliku da svare obrok. Time ćete podići kvalitet sna, sprečiti moguće probavne smetnje tokom noći i podržati prirodni ritam organizma.

• Odaberite 1 fizičku aktivnost u kojoj uživate: Redovne vežbe ključne su za kondiciju i mentalno blagostanje. Odaberete li aktivnost koju stvarno volite, veća je verovatnoća da ćete je se pridržavati i da će vam postati neizostavni deo rutine.

Dobrobiti pravila 9:1

Pravilo 9:1 nudi razuman i uravnotežen pristup mršavljenju, jer se fokusira na umerenost i fleksibilnost. Njegovim usvajanjem moguće je stvoriti održiv i sprovodljiv plan ishrane koji je u skladu s vašim zdravstvenim i wellness ciljevima. Put do mršavljenja jedinstven je za svakog pojedinca, a pronalaženje pristupa koji odgovara vašem životnom stilu ključno je za dugoročni uspeh.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR