Glas Javnosti

Deset stvari koje svi stariji od 60 godina moraju pročitati i primeniti

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Ukoliko ste u zrelim godinama, a život vam nema isti sjaj, ovih 10 saveta će vam sigurno osvetliti put kako da vodite srećan život i posvetite se sebi.

Pročitajte listu i probajte da primenite bar neki savet.


1. Vreme je da iskoristite novac koji ste uštedeli.

Iskoristite ga i uživajte. Nemojte to držati samo za one koji možda nemaju pojma o žrtvama koje ste podneli da biste to postigli. Zapamtite da nema ništa opasnije od sina ili snaje sa velikim idejama za vaš teško zarađeni kapital.

Upozorenje: Ovo je takođe loš trenutak za investicije, čak i ako vam se čini sjajnim ili sigurnim. Oni donose samo probleme i brige. Ovo je trenutak da uživate u miru i tišini - prenosi magazin.novosti.rs.

2. Prestanite da brinete o finansijskom stanju svoje dece i unuka i nemojte se osećati loše ako svoj novac trošite na sebe.

Brinuli ste se o njima mnogo godina i učili ste ih šta ste mogli. Dali ste im obrazovanje, hranu, sklonište i podršku. Sada je njihova odgovornost da zarade svoj novac.

3. Vodite zdrav život, bez velikih fizičkih napora.

Umereno vežbajte (poput hodanja svaki dan), jedite dobro i naspavajte se. Lako je razboleti se, a teže je ostati zdrav. Zato morate biti u dobroj formi i biti svesni svojih medicinskih i fizičkih potreba. Ostanite u kontaktu sa svojim lekarom, radite testove čak i kada se dobro osećate. Ostanite informisani.

4. Ne opterećujte se malim stvarima.

Toliko toga ste već prevazišli u svom životu. Imate lepe i loše uspomene, ali važna stvar je sadašnjost. Ne dozvolite da vas prošlost vuče prema dole i ne dozvolite da vas budućnost plaši. Osećajte se dobro sada.

5. Bez obzira na godine, uvek održavajte ljubav živom.

Volite svog partnera, volite život, volite svoju porodicu, volite svog bližnjeg i zapamtite: „Čovek nije star sve dok ima inteligenciju i naklonost.“

6. Ne gubite iz vida modne trendove za svoje godine, već zadržite sopstveni osećaj za stil.

Nema ništa gore od starije osobe koja pokušava da nosi trenutnu modu među mladima. Razvili ste sopstveni osećaj za to što vam dobro stoji - zadržite to i budite ponosni na to. To je deo onoga ko si.

7. Nikada nemojte koristiti izraz: „U moje vreme“.

Vaše vreme je sada. Sve dok ste živi, deo ste ovog vremena. Možda ste bili mlađi, ali ste i dalje to što se zabavljate i uživate u životu.

8. Ne napuštajte svoje hobije.

Ako ih nemate, napravite nove. Možete putovati, planinariti, kuvati, čitati, plesati. Možete udomiti mačku ili psa, uzgajati vrt, igrati karte, dame, šah, domine, golf. Možete slikati, volontirati ili samo sakupljati određene predmete. Pronađite nešto što vam se sviđa i provedite malo vremena zabavljajući se uz to.

9. Čak i ako vam se ne sviđa, pokušajte da prihvatite pozive.

Krštenja, mature, rođendani, venčanja, konferencije. Pokušaj da odeš. Izađite iz kuće, nađite se sa ljudima koje niste videli odavno, doživite nešto novo. Ali nemojte se uznemiriti kada niste pozvani. Neki događaji su ograničeni resursima i ne mogu se svi ugostiti. Najvažnije je da s vremena na vreme napustite kuću. Idite u muzeje, prošetajte kroz polje. Izađi.

10. Smejte. Smejte se mnogo.

Smejte se svemu. Zapamtite, vi ste jedan od srećnika. Uspeli ste da imate dug život. Mnogi nikada ne dosegnu ovo doba, nikada ne dožive pun život. Ali jesi. Pa čemu se ne smejati? Pronađite humor u svojoj situaciji.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR