Glas Javnosti

Da li je muškarcima stvarno teže nego ženama kada su prehlađeni?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Kad je muškarac prehlađen pomislili biste da je u pitanju neka teška bolest. Leži na kauču u muci, ne može ništa (čak ni da ode kod lekara), jednostavno se prepusti sudbini. Kod žena je to malo drugačije – popiju lek i odu na posao, a posle odrade sve ostalo što imaju. Postoji li za to neki konkretan razlog ili je u pitanju samo stereoptip?

Neki stručnjaci kažu da muškarci i žene zapravo mogu različito da reaguju na prehladu, a istraživanja pokazuju da muškarci mogu imati više simptoma nego žene kada su prehlađeni, piše Webmd.

Kada je reč o prehladi, može postojati određeni uticaj pola.


Ženski polni hormon estrogen usporava brzinu razmnožavanja virusa, što može dovesti do manje simptoma. Virus gripa se kod žena možda neće tako brzo širiti zbog estrogena i načina na koji žensko telo reaguje na njega.

Studije nisu pokazale važi li isto za viruse koji izazivaju prehladu, kaže Kim Templeton, hirurg u bolnici Univerziteta u Kansasu, koja je napravila opsežna istraživanja o rodnim razlikama u zdravlju.

Ona ističe i da je deo mozga koji kontroliše telesnu temperaturu veći kod muškaraca zbog testosterona, prenosi Ordinacija, što može dovesti do viših temperatura kod muškaraca u odnosu na žene.

Ali ove stvari možda neće imati veliki uticaj na to kako se neko nosi s bolestima. Aron E. Glat, lekar u bolnici u Nasauu na Bahamima kaže da postoje male, ali ne značajne razlike u imunološkom sistemu muškaraca i žena.


Kulturološki faktor

Kulturni faktori igraju veliku ulogu, smatra klinički psiholog Vilijam Polak, autor knjige „Real Boys: Rescuing Our Sons from the Myths of Boyhood“. On objašnava da su, istorijski gledano, muškarci bili naučeni da misle da moraju biti “beskonačno sposobni i uvek uspešni”.

„Dakle, ako dobijemo bilo kakvu bolest, od toga pravimo veliku stvar jer se čini da je to velika stvar. To izaziva još veće probleme jer bio trebalo da budemo nepogrešivi“, kaže on.

Drugim rečima, muškarac mora da misli da je njegova prehlada korak do smrti, inače to ne bi trebalo da mu smeta. A naravno da mu smeta, pa preuveličava.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR